×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Müller Cecília a mai naptól elrendelte a tömeges oltást

 

Az országos tiszti főorvos szerint azért lehetett mindezt megtenni, mert jelentős mennyiségű vakcina érkezik a napokban Magyarországra.


 

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes elmondta: miután a beoltottak száma elérte a 3,5 milliót, a vendéglátóhelyek teraszai szombaton kinyithatnak. Reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen. Az esti kijárási tilalom 23 órára módosul.

Amellett, hogy elértük a három és fél millió beoltottat, megnyitották az online időpontfoglaló rendszert, így most már a regisztráltak hétfőtől szerdáig időpontot foglalhatnak maguknak.

Az időpontfoglalások a kórházi oltópontokra érvényesek, és az online felületen időpontot foglaltak a kínai Sinopharm vakcináját kapják meg

– mondta György István államtitkár.

Az időpontfoglaláshoz csak a születési időt és a tajszámot kell megadni, ezután ki lehet választani a kórházi oltópontot és az időpontot is az oltásra. Az államtitkár elmondása szerint az oltási helyszín kiválasztásánál azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a második vakcinát is abban az intézményben kell felvenni, ahol az elsőt is.

Ezen a hétvégén egy nagyobb adag kínai vakcinaszállítmány érkezése várható

Az érkező Sinopharm vakcinák másik felét a háziorvosok oltják el. Így azok, akik időpontot foglaltak maguknak, de közben a háziorvosuk is behívta őket oltásra, jelezzék a háziorvosuknak, hogy már van időpontjuk egy kórházi oltópontra. Így más is hozzájuthat a vakcinákhoz.

​Mint elhangzott, az Európai Unióban továbbra is Magyarországon zajlik az egyik legsikeresebb oltási program. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, arra van szükség, hogy minél többen regisztráljanak a Vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: 681 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot. 246 személlyel szemben a kijárási tilalom megszegése miatt kellett fellépni. 4428  hatósági házi karantént rendeltek el, és 42 182 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

​A mai naptól Müller Cecília országos tiszti főorvos elrendelte a tömeges oltást, amelyre azért is van lehetőség, mivel jelentős mennyiségű vakcina érkezett, érkezik be az elkövetkező napokban az országba.

A hétvégén is hatszázezer Sinopharm vakcina érkezése várható

– mondta Müller Cecília.
Az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 508 846, közülük 1 490 478 -an már a második oltást is megkapták. 3427 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 764 394-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 207, többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 26 208-ra emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 474 147, az aktív fertőzöttek száma pedig 264 039-re csökkent. 7177 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen.

Egyetlen vakcina sem véd száz százalékban a vírustól, viszont a vakcinák elindítják a szervezetben az ellenanyag-termelést, így ha meg is fertőződünk, nem lesznek komoly tüneteink, így megvédhetjük az életünket a vakcinákkal

– hangsúlyozta Müller Cecília, aki hozzátette, ezért is fontos, hogy minél többen regisztráljanak az oltásra.

A kínai vakcina egy elölt vírust tartalmaz, így a kutatók úgy vélik, hogy a Sinopharm oltóanyaga hosszabb ideig nyújt védelmet. Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy aki épp aktív beteg, valamilyen fertőzésben szenved, ne foglaljon időpontot az online felületen oltásra, mert addig nem kaphat vakcinát, amíg fel nem gyógyul.

Az egyéni felelősségre is felhívta a figyelmet Müller Cecília az újranyitás kapcsán. Arra kért mindenkit, hogy figyeljünk egymásra.

A nyitás a magas átoltottságnak köszönhető, a vírus viszont továbbra is jelen van, így továbbra is védekeznünk kell, nem dőlhetünk hátra

– fogalmazott Müller Cecília, aki hangsúlyozta, hogy továbbra is önkéntes a vakcina felvétele, de ahhoz, hogy visszakapjuk régi életünket, arra van szükség, hogy minél többen oltassák be magukat.

A tájékoztató végén Müller Cecília a rendőrség napja alkalmából megköszönte a rendőrök áldozatos munkáját.

A címlapfotó illusztráció.