×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tombol a vakcinaháború – politikai csőlátásról tanúskodik, hogy nem rendelt keleti oltóanyagokat az unió

 

A gyógyszergyárak szinte minden eszközt bevetnek egymás ellen, a laikusoknak pedig nagyon nehéz eldöntenie, hogy mit higgyenek el a vakcinákkal kapcsolatos sok kutatási jelentés, és nyilatkozat közül. Az elemzések szerint, ha Magyarország a baloldali politikusok akarata szerint kizárólag az akadozó brüsszeli vakcinabeszerzésre támaszkodna, akkor még nagyon messze lennénk a gazdaság újraindításától. Az M1 Ma reggel című műsorában Deák Dániellel, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjével beszélgettek a témáról.

Egyre több olyan hírt lehet olvasni a sajtóban, hogy gazdasági érdekek állhatnak a különböző vakcinákat lejárató állhírek mögött. Erre példa az AstraZeneca vakcina vérrögképződést okozó hatása, amit több neves hazai virológus is cáfolt.

„Amióta a vakcinabeszerzések zajlanak, azt látjuk, hogy az Európai Unió döntéshozóit főként gazdasági és politikai érdekek motiválják abból a szempontból, hogy milyen irányból rendelnek különféle oltóanyagokat”

– mondta el a műsorban Deák Dániel.

A keleti vakcinákkal a kezdetektől elutasító volt az unió, már tavaly év közepén kijelentették, hogy nem akarnak orosz és kínai vakcinát rendelni, az elemző szerint ez mindenképpen politikai csőlátásról tanúskodik.

A nyugati gyártók között pedig egyértelműen a gazdasági érdekek domináltak, olyan gyártókkal is tárgyaltak és kötöttek szerződést, akiknél lehetett látni, hogy nem készülnek el a vakcinával belátható időn belül. A megkötött szerződések kedvezőtlenek az unió számára, ezt jól mutatja, hogy amíg az Egyesült Államokban már elérte a beoltottak aránya a 40 százalékot, addig az Európai Unióban még jóval 20 százalék alatt van.

A nem hatékony működésre jó példák az Európai Gyógyszerügynökség egymással ellentmondó nyilatkozatai az AstraZeneca vakcinával kapcsolatban is. Az elemző szerint az Európai Unió megpróbálja rombolni az AstraZeneca tekintélyét egy félinformáció felnagyításával, mivel a brit gyártó nem teljesítette a megrendelésben vállalt mennyiséget az unió számára. A kínai vakcinával kapcsolatban szintén megjelentek olyan közlemények, amiket visszavontak, de arra alkalmasak voltak, hogy zavart keltsenek.

„Lejárató kampányok tucatjai zajlanak. Egyik héten az egyik oltóanyag kapcsán jelennek meg olyan hírek, amik elbizonytalanítják az embereket, a másik héten egy másik vakcina kapcsán (…) Ezért nagyon fontos, hogy mindenki hiteles forrásokból tájékozódjon, ne csak a szalagcímeket olvassa el egy ilyen hír kapcsán”

– jellemezte a jelenlegi helyzetet Deák Dániel.

Az elemző szerint bár az ellenzék nincsen döntési helyzetben, a megnyilatkozásaik hatással vannak az emberek döntéseire. A baloldal kezdetektől fogva azt mondta, hogy Magyarország ne rendeljen keleti vakcinákat, tehát az orosz és kínai vakcinák nem lettek volna megrendelve, ha a baloldali politikusok lennének hatalmon. Ez pedig azt jelentené, hogy a jelenlegi helyzethez képest jóval kevesebben lennének beoltva, ami az elemző szerint komoly politikai felelősség. Ráadásul már vannak olyan tragikus esetek is, amikor valaki elutasította a keleti vakcinát, majd elhunyt.


A címlapfotó illusztráció.