×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem igaz, hogy nem halálosabb a brit vírusmutáns – mutatjuk az igazságot!

 

Félreértésen alapultak azok a sajtóhírek, amelyek szerint csupán fertőzőképesebb, de nem halálosabb a koronavírus brit variánsa – közölte a KOVIDők nevű, neves magyar kutatók által szerkesztett Facebook-oldal.

A napokban a magyar sajtó egy részében is tévesen terjedt el, hogy a brit vírusmutáns csak jobban terjed, de nem halálosabb, mint az eredeti koronavírus.

Minderre a KOVIDők, két nemzetközileg elismert szegedi kutató, Horváth Péter informatikus és Kintses Bálint biológus nevével fémjelzett, hiteles és független tájékoztató oldal világított rá.

„Precízen áttekintve a Lancet című folyóiratban közzétett adatokat, egyértelmű – és a tudományos konszenzus továbbra is az –, hogy a brit variáns okozta megbetegedés mintegy

hatvan százalékkal nagyobb eséllyel végződik halállal,

mint a vírus Vuhanban felfedezett vad típusa által okozott megbetegedés” – írták a témáról szóló posztjukban, amit Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem, járványmatematikai modellező és epidemiológiai elemző munkacsoport vezetője tett közzé.

Ezen az ábrán világosan látszik a tudományos következtetés (ide, vagy a képre kattintva nagyobb méretben is megjelenik).

Forrás: KOVIDők/Facebook

A teljes elemzés az alábbi Facebook-posztban olvasható:

A címlapfotó illusztráció.