×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A koronavírus-fertőzés negyvenezerszer nagyobb eséllyel okoz vérrögöt, mint az AstraZeneca oltás

 

Azoknál, akik belehalnak a Covid–19-fertőzésbe, tízből hét esetben mutatható ki vérrögképződés. A közepesen súlyos fertőzéseknél százból egy betegnél tapasztalható vérrögképződés. Mindez jól mutatja, hogy mennyire alaptalan a félelem az AstraZeneca oltástól, hiszen itt egymillió oltásból négy esetben tapasztalható vérrögösödés.

Időről időre röppennek fel különféle hírek a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban. Mivel az oltás beindítja a szervezet immunrendszerét,  jelentkezhet bőrpír, de érezhetünk hidegrázást is a beadását követően. Erről beszélt Merkely Béla az oltási kampány korábbi videójában. A Semmelweis Egyetem rektora elmondta: jelentős szövődményeket csak extrém ritka esetben találnak, azok is gyógyíthatók. Ezzel szemben a koronavírus-fertőzésnek súlyos következményei lehetnek.

Az utóbbi napokban sokat lehetett hallani arról, hogy az AstraZeneca gyógyszergyártó vakcinája vérrögképződést okozhat. Nos,

brit kutatások szerint 250 000 oltásonként van egy vérrögképződéses eset, vagyis 0,0004 százalék az esélye annak, hogy az AstraZeneca vakcinájától trombózis alakul ki.

Az alábbi táblázatból látható, hogy a Covid–19-fertőzés több mint 40 ezerszer nagyobb eséllyel okoz vérrögképződést, mint az AstraZeneca vakcinája. De az oltásnál jóval nagyobb eséllyel képződik vérrög a dohányosok és a fogamzásgátlót szedők szervezetében is.

 

Forrás fordítása: Covid1001.hu

Răzvan Cherecheș közegészségügyi szakértő, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora rendszeresen posztol a Facebook-oldalán rövid videókat, amelyekben a járvánnyal kapcsolatos gyakori kérdésekre ad választ. Most éppen arra a kérdésre, amely sokakat foglalkoztat az utóbbi időben: érdemes-e beoltatni magunkat a brit–svéd oltóanyaggal – írja a Foter.ro.

Nos, a professzor szerint

kétszázszor nagyobb esélyünk van arra, hogy belehaljunk a koronavírus-fertőzés okozta betegségbe, mint az AstraZeneca által esetlegesen kiváltott trombózisba.

A témával Kemenesi Gábor víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Junior Príma díjas biológusa is foglalkozik Facebook-oldalán. Az AstraZeneca oltással kapcsolatban sokak által felmerülő kérdésre, hogy beadassuk-e magunknak, azt írja: a jelenlegi járványhelyzetben mindenképpen.

A KOVIdők Facebook-oldala egy nagyon érdekes táblázatot is közöl arról, hogy mennyivel veszélyesebb az, ha elkapjuk a koronavírus-fertőzést, mint maga az AstraZeneca oltás.

Forrás: KOVIdők

Ebből kiderül többek között, hogy az európai lakosság körében évente tízezer emberből tizenegynél fordul elő vérrögképződés, míg azoknál, akik a koronavírus-fertőzés miatt intenzív osztályra kerülnek, húszból egy esetben. Ezzel szemben az AstraZeneca vakcinával oltottaknál 250 000 oltott közül mindössze egynél fordul elő vérrögösödés.

A címlapfotó illusztráció.