×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megérkezett Magyarországra az új, egyadagos Janssen vakcina

 

Megérkezett hazánkba a Johnson and Johnson első adag vakcinaszállítmánya – közölte az M1 Híradó.


Ez csaknem 29 ezer oltóanyagot jelent. Vagyis mivel ebből elég egy dózist beadni, ez pontosan 28800 ember oltására lesz elegendő.

A Janssen egyadagos vakcinája fagyasztva érkezett hazánkba. Ez is egy vektor típusú vakcina, vagyis az orosz vakcinához hasonlít a leginkább. A tervek szerint

a hét második felében kezdik el kiszállítani elsősorban a honvédségi oltóbuszokon fognak vele oltani.

Legközelebb két hét múlva várható ebből a típusú vakcinából újabb szállítmány akkor már csaknem hatvanezer adagot hoznak majd hazánkba.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője közölte, a szállítmány Belgiumból fagyasztva érkezett és így is tárolják, kiszállítását csak a kiolvasztás után kezdik el. Elmondta,

a tervek szerint a Janssen-oltóanyagot honvédségi oltóbuszokkal viszik a kistelepülésekre, és várhatóan hétfőn kezdik meg az oltást a regisztráltak körében.

Ismertetése szerint a Janssen adenovírusvektor-vakcina egyadagos, tehát nincs szükség második, emlékeztető oltásra a védettség kialakításához. Mint mondta, ez az oltóanyag az orosz Szputnyik-oltóanyag első komponenséhez hasonló.

Közölte, az egy adagos Janssen-oltóanyag 18 éven felüliek beoltására alkalmas, és köztük a krónikus betegek is megkaphatják. Jelezte, a beoltottak 14 nap után már védettnek minősülnek.

Elmondta,

újabb Janssen-oltóanyag várhatóan két hét múlva érkezik, abban a szállítmányban már 58 ezer adag lesz.

A kedden érkezett szállítmányt a Hungaropharma kőbányai úti telephelyén tárolják, mínusz 20 Celsius fokon. Az NNK járványügyi osztályvezetője az oltóanyag kiszereléséről azt mondta, egy dobozban tíz ampulla van, egy-egy ampulla öt ember oltására elegendő, egy adag pedig fél milliliter.

Címlapfotó: M1