×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb üteméhez érkezett a nyitás Nagy-Britanniában

 

Újabb üteméhez érkezett a nyitás Nagy-Britanniában! Ma minden bolt újranyithatott, sőt a vendéglátóhelyek teraszai is várják már a vendégeket. A pubok alig ütött éjfélt az óra, azonnal kinyitottak, sokan az utcán ünnepelték, hogy újraindul az élet. Nagy-Britanniában már több mint 32 millió ember kapta meg az oltást, és kedvezőek a járványügyi mutatók, ami egyértelműen az átoltottságnak köszönhető. Ha minden jól megy egy hónap múlva tovább enyhíthetnek a szabályokon – derült ki az M1 Híradójában.

Hétfőn nulla óra egy perckor megnyitottak a pubok az Egyesült Királyságban. Sokfelé valódi népünnepély alakult ki, miután hónapokig zárva voltak a vendéglátóhelyek. Csapolták a sört és a hideg ellenére a kerthelyiségek is megteltek. Az enyhítés szerint zárt térben még nem, de szabadtéren már felszolgálhatnak alkoholos italokat.

Napközben folyamatosan tele voltak a pubok kerthelyiségei és a teraszok. Este a legtöbb helyre csak asztalfoglalással lehet bejutni.

Tömegek lepték el a brit főváros bevásárlóutcáit is. Lázban égett mindenki,

mintha a nyitás első napján szerették volna megvenni mindazt, amit az elmúlt időszakban nem lehetett. Sorok kígyóztak egy-egy nagyobb üzlet előtt.

Volt ahol megrohamoztak a vevők a boltokat, versenyt futottak az utcákon, hogy ki ér előbb oda az éppen nyitó üzlethez. Sok helyen a nagy tumultus miatt korlátozni kellett a boltokba belépők számát.

Reggel kinyitottak az edzőtermek is, amelyeket elővigyázatosságból folyamatosan fertőtlenítenek. Voltak, akik már kora hajnalban éltek is a lehetőseggel és mozogni mentek. Nem volt ez másként az uszodákban sem. Sokan döntöttek úgy, hogy az elsők között csobbannak egyet.


Még az utcán is várakoztak Londonban, hogy bejussanak egy-egy fodrászhoz. A britek január eleje, vagyis a teljes lezárás kezdete óta nem mehettek szépségszalonokba. Ez most megváltozott.

A fodrászok nem emlékeznek rá, hogy mikor volt utoljára ennyi munkájuk.

Visszaszámoltak a londoni állatkert bejáratánál a látogatók reggel. Sok kisgyermekes család már nyitásra odament, miután hónapokig erre sem volt lehetőségük.

Hétfőtől belföldön már utazni is lehet, de egyelőre csak apartmanházakban lehet szállást foglalni, és csak az egy háztartásban élők tartózkodhatnak együtt.

Az esküvőkön tizenöten, a temetéseken pedig legfeljebb harmincan vehetnek részt. Ez a szabályozás érinti II. Erzsébet királynő múlt pénteken elhunyt férje, Fülöp herceg temetési szertartását is, ami a tervek szerint szombaton lesz.

Az Egyesült Királyságban eddig 32 millióan kapták meg a koronavírus elleni oltás első adagját,

a másodikat pedig csaknem hét és fél millióan. A járványügyi adatok folyamatosan javulnak. Szakértők szerint ez most már egyértelműen az oltási kampány hatásait jelzi.

Vasárnap országszerte összesen heten haltak meg a fertőzésben; ez szeptember közepe óta a legalacsonyabb napi halálozási szám. A brit kormány úgy számol, hogy május közepén tovább enyhíthetnek, június 21-én pedig minden óvintézkedést feloldhatnak.