×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kritikus a járványhelyzet Romániában: gyakorlatilag elfogytak az intenzív ágyak

 

Kritikus a helyzet Romániában, miután a hétvégén megteltek az intenzív osztályok. Az egészségügyi tárca szerint hat olyan ágy maradt az egész országban, ahol koronavírusos beteget tudnak elhelyezni. A kormány rohamtempóban próbál újabb helyeket kialakítani, de addig a kórházaknak kell megoldaniuk az ágyhiányt – hangzott el az M1 Híradójában.

Katonai repülőkkel szállítottak pénteken három súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget Bukarestből az ország másik végébe: Jászvásárra. A román fővárosban ugyanis már egyetlen intenzív terápiás ágy sincs.

A helyzet országszerte kritikus. Vasárnapra az egészségügyi minisztérium közlése szerint egész Romániában mindössze hat szabad ágy maradt a koronavírusos betegeket ellátó kórházak intenzív osztályain, ahol több mint ezerötszáz beteget kezelnek.

Sokkoló felvételek készültek a marosvásárhelyi sürgősségi kórház ügyeletén, amit Raed Arafat, a bukaresti belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára osztott meg. Azt mondta:

a koronavírusos betegeket napokig is várakoztathatják az ügyeleteken, amíg találnak szabad ágyat az intenzív osztályokon.

Az orvosok arról beszélnek, hogy egyre súlyosabb állapotban kerülnek hozzájuk a betegek.

A hétvégén Bukarestben egy ortopédiai kórház átalakításával próbálták növelni a koronavírusos intenzív ágyak számát. Rohamtempóban szállították el a betegeket. A dolgozók sem tudták pontosan, mi a sietség oka. Több mint száz embernek kellett azonnal elhagynia a kórházat, mentőkkel és a hozzátartozók autóival – egyeseket az ülésen, másokat a csomagtartóban – szállították el őket az intézményből.


A káoszt csak fokozta, hogy a kiürítést egy tüntetés is megzavarta. Vírustagadók egy kisebb csoportja jelent meg a helyszínen és a művelet leállítását követelte. A demonstrálók összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel is.

Az egészségügyi miniszter, Vlad Voiculescu elismerte, hogy kritikus a helyzet, de azt mondta mindent megtesznek a páciensekért.

Többször is mondtam, nehéz helyzetben vagyunk, a kritikus szót is többször használtam. Három hónapja próbálunk megoldásokat találni. Újraszerveztük a Covid-kórházakat, hogy a betegek megfelelő ellátáshoz jussanak. Nem csak a koronavírusos betegek, hanem minden beteg

– hangsúlyozta Vlad Voiculescu.

Az intenzív terápiás ágyak hiánya a kormánykoalíción belül is feszültséget okoz. A koalíciós pártok több politikusa hétfőn kritizálta a tárcavezetőt, de a koalíció egyelőre nem vonta meg tőle a bizalmat.

A kormányfő, Florin Cîțu is elégedetlenségét fejezte ki a helyzet miatt, majd arról beszélt, hogy az új fertőzések száma már csökken, de a járvány mostani hulláma még hónapig is eltarthat.

Romániában már meghaladta az egymilliót a járvány kezdete óta a nyilvántartásba vett koronavírussal fertőzöttek száma,

és több mint 25 ezren vesztették életüket a betegség szövődményeiben.

Eddig soha nem látott nyomás nehezedik a kórházakra. Bár a hivatalosan regisztrált esetszámok csökkennek, szakértők szerint a hivatalos számoknál sokkal több lehet a fertőzött az országban.

A kormány az oltások felgyorsításában látja a megoldást, csakhogy probléma az is, hogy

az elmúlt napokban jelentősen lankadt az oltási kedv.

A 19 milliós országban mostanáig mintegy hárommillió adag koronavírus elleni vakcinát adtak be, és mindössze további 500 ezer ember van előjegyezve az oltásra.

A címlapfotó illusztráció.