×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bajorország nem vár Merkelre: két és félmillió adag orosz vakcinát vásárolt

 

Markus Söder bajor miniszterelnök megelégelte Angela Merkel kancellár és kormánya tétovázását a vírushelyzet kezelésében, és megállapodott két és fél millió adag Szputnyik V védőoltás megvásárlásáról Oroszországgal – jelentette be a bajor tartományi egészségügyi minisztérium.

Markus Söder tartományi miniszterelnök szándéknyilatkozattal tette hivatalossá pénteken, hogy Bajorország 2,5 millió adag Szputnyik V védőoltást vásárol Oroszországtól – számolt be az uniós ügyeket figyelemmel kísérő Euractiv hírportál.

A hírportál rámutat, hogy Bajorország megelégelte Angela Merkel és kormánya, elsősorban Jens Spahn német egészségügyi miniszter teszetoszaságát a járványhelyzet (és különösen a vakcina rendelések) kezelése ügyében. Spahn csütörtökön bejelentette, hogy a német kormány az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hivatalos vizsgálatának eredményétől teszi függővé az orosz vakcina megrendelését.

A tartományi egészségügyi minisztérium közleményben tudatta, hogy az oltás Oroszországból történő behozatalának lehetősége mellett arra is nyitott, hogy az orosz R–Pharm gyógyszergyár saját üzemet létesítsen a bajorországi Illertissen városában.

„Az oltásellátás terén a legutóbbi tapasztalatok azt mutatják, hogy Németországban is nagyon fontos megteremteni a helyi gyártókapacitásokat”

– szögezte le Klaus Holetschek bajor egészségügyi miniszter.

A miniszter az orosz vakcinát biztonságosnak ítélte meg, és örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy egy különmegállapodás révén Bajorországnak lehetősége nyílt segítségért folyamodni.

Az orosz vakcinával kapcsolatos tapasztalatok eddig nagyrészt pozitívak,

a Szputnyik V-nek dedikált Twitter-hírfolyam arról számolt be, hogy pénteken 20 ezer adag oltóanyagot szállítottak le Paraguaynak.

A The Lancet című orvosi szakfolyóirat elemzése szerint a Szputnyik V vakcina biztonságos, hatékonysága több mint 90 százalékos.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter nemrég azzal vádolta Oroszországot és Kínát, hogy koronavírus elleni oltásaikat csak arra használják, hogy külföldi befolyásra tegyenek szert.