×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Müller Cecília: Nem találtunk vakcinákhoz köthető megbetegedést Magyarországon

 

A legfrissebb koronavírussal kapcsolatos adatokról, intézkedésekről tájékoztatott az operatív törzs.

Csütörtökön már 4 814 volt az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 698 490 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 272 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 22 681 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 419 765 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 256 044 főre emelkedett. 11 663 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 337-en vannak lélegeztetőgépen. Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. Miután a beoltottak száma kedden meghaladta a 2,5 milliót, szerdától megkezdődhetett a lépcsőzetes újraindítás – közölte Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online tájékoztatóján.

Hozzátette, már 2 608 084 fő kapta meg az első vakcinát. 1 077 947 ember pedig már a második oltáson is túl van.

Ezzel a magyarok 26 százaléka beoltottá vált.

Sok szorgos kéznek köszönhető mindez. Továbbra is ötféle vakcinával oltunk, valamint tárgyalunk hatásos és biztonságos vakcinák beszerzéséről is. A Janssen vakcinából 28 800 adag várható. Ez egy egyadagos oltóanyag – fogalmazott.

Müller Cecília elmondta, a vakcinákkal csütörtökön elértük az uniós átlag (13 százalék) kétszeresét. Az oltópontokra kerülő vakcinákat is ellenőrzik, attól függetlenül, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta már vagy sem. A mai naptól folytatják az iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók oltását. Csütörtöktől vasárnapig 100 ezer főt hívnak be az oltópontokra.

Nem találtak vakcina okozta vérrögképződést

Az AstraZeneca vakcinával kapcsolatban az Európai Gyógyszerügynökség állást foglalt. A vérrögképződéssel járó problémák között lehet összefüggés, azonban a gyógyszerügynökség csak a lehetőség esélyét mondta ki. Még további vizsgálatok szükségesek a vakcina és a vérrögképződés közötti összefüggés meghatározására – emelte ki.

Elemeztük a hazai adatokat, és az átlag populációban az oltott, illetve nem oltott személyeknél – legyen az bármilyen vakcinával elért védettség –,

nem találtunk több megbetegedést. 2019-ig visszamenőleg elemeztük az adatokat.

Ilyen vérrögképződést nem tudtunk felfedni. Az Európai Gyógyszerügynökség továbbra is javasolja az AstraZeneca használatát. Mi is alkalmazzuk – húzta alá.

Hangsúlyozta: sokan várnak még a védőoltásra. A védőoltások beadását a lehető legnagyobb tempóban folytatják. A 13. héten az új fertőzötteknél van csökkenés, a megelőző héthez képest több mint 11 ezerrel kevesebb a fertőzöttek száma. A nők 54, a férfiak 46 százalékban érintettek, míg az életkor arányok nem változtak. Az összes fertőzött 23 százaléka 40-49 éves.

A járvány tekintetében 3122 település érintett Magyarországon. Ez az összes település 99 százaléka.

A harmadik hullámnak talán a plató fázisát elértük, vagy a napokban elérjük. Nem tudjuk, hogy ez a szakasz meddig tart. Ez rajtunk is múlik. Tartsuk be a szabályokat.

Az országos tiszti főorvos tragikus hírt közölt. Tájékoztatása szerint az elhunytak listájában egy 8 hónapos csecsemő is megjelenik majd. Hangsúlyozta azonban, hogy

a csecsemő nem koronavírus-fertőzésben halt meg, halálának oka vérmérgezés volt.

A környezetében sokan fertőződtek koronavírussal, így nála is igazolták, de egyértelműen kimutatták a kórokozó meningococcus baktériumot.

Azért került fel a listára, mert kimutattuk nála a koronavírust, de nem ez volt a halál oka. Az első perctől kezdve transzparenst adatszolgáltatást nyújtunk. Aki az elhalálozás idején koronavírusos volt, a halál okától függetlenül megjelenítjük a statisztikákban.

Nem tudtunk eddig azonosítani olyan gyereket, aki koronavírus-fertőzésben halt volna meg

– jelentette ki.

Április 19-ig meghosszabbították a veszélyhelyzetet. Maszkviselési kötelezettség és egyéb intézkedések hatályban maradnak. Valamennyi határőrizeti és beutazási szabály is – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.

Kiss Róbert ismertette a legfrissebb rendőri intézkedésekről szóló adatokat:

  • 48 218 -ra emelkedett a maszkviselés miatt elrendelt rendőri intézkeések száma;
  • szerdán 200 rendőri intézkedés a kijárási tilalom megszegése miatt;
  • 46612-en vannak hatósági házi karanténban;
  • szerdán további 6200 hatósági házi karantént rendeltek el.

A címlapfotó illusztráció.