×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tényleg kell a 90 nap a fertőzés után? – Ennyit érdemes várni az oltással

 

Korábban szakemberek arról beszéltek, hogy a vírusfertőzés után csak három hónap elteltével kapja meg valaki a vakcinát. Rusvai Miklós virológus szerint nincs szükség ennyi időre.

Nagyon sok virológus, immunológus beszélt arról korábban, hogy azok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, csak 90 napos várakozási idő után kapják meg a vakcinát. Valóban ki kell várni ezt az időt? Ha igen, honnan kezdjük a számolást? A karantén végeztével? Vagy onnantól számoljunk, amikor pozitív vagy éppen már negatív lett a tesztünk?

A hirado.hu Rusvai Miklós virológust kérte meg arra, hogy magyarázza el, mi is a helyes döntés.

Virológiai értelemben nincs értelme ennek a 90 napnak

– mondta a szakember. Hozzátette, hogy gondoljunk csak azokra, akik tünetmentesen esnek át a fertőzésen és úgy kapják meg az oltást, amely ilyenkor sem okoz semmilyen problémát.

„Minden bizonnyal onnan ered ez a kilencvennapos határidő, hogy azoknak, akik átestek a fertőzésen, legalább három hónapig nincs szükségük a vakcinára, hiszen ők ennyi időre minden bizonnyal ellenállóvá váltak a fertőzéssel szemben” – fogalmazott Rusvai Miklós.

A virológus úgy gondolja, amint vakcinabőség lesz az országban, egyáltalán nem fogunk már hallani a kilencven napos kivárásról.

Ugyanakkor azt ajánlom, hogy a lezajlott fertőzés után – ami lehet a tíznapos karantén lejárta, vagy a negatív PCR-teszt dátuma – várjunk legalább egy-két hetet és csak utána vegyük fel az oltást

– mondta Rusvai Miklós.

A virológus azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy azoknak, akik korábban átestek a koronavírus-fertőzésen, majd oltást is kaptak,

sokkal magasabb lesz az ellenanyagszintjük, mint akik természetes módon nem estek át a fertőzésen.