×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyarország átoltottságban duplán veri az EU-átlagot

 

Már nemcsak kétszer olyan gyorsan oltunk, hanem kétszer annyi embert is beoltottunk, mint az Európai Unió másik 26 országának az oltási átlaga – derül ki az oxfordi bázisú Our World in Data adatnyilvántartó weboldal hétfői (április 5.) számaiból.

A hétfői adatok alapján 2,432 millió magyar állampolgár kapta meg legalább az első adag védőoltást, és 929 ezren már a második oltást is felvették. A nyolcvan éven felüli honfitársainknak több mint 90 százaléka már teljesen átoltottnak számít, ezért egyre több csoportra terjeszthetők ki az oltások – jelentette ki Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

A világjárvány alakulását számadatokon keresztül követő Ourworldindata.org weboldal április 5-i adatai szerint az uniós szintű oltások megkezdése óta az EU területén élő 435,26 millió ember közül (Magyarország 9,6 milliós lakossága nélkül) összesen 54,48 millió ember kapta meg az első oltást (Magyarországot nem számítva).

Ezalatt hazánkban 2,43 millió magyar kapta meg legalább a vakcina első adagját.

Ez az unióban 12,52 százalékos átoltottságnak felel meg, míg Magyarországon 25,18 százalékos az átoltottsági ráta, vagyis több mint kétszerese az unió Magyarországon kívüli 26 országa átlagának.

Az átoltottság arányának alakulása a koronavírus ellen beadott első védőoltások tekintetében az Európai Unióban, illetve Magyarországon az elmúlt három hónapban (Forrás: Ourworldindata.org)

A koronavírus világszintű terjedését, illetve az oltási kampányok alakulását követő mértékadó internetes oldalakon – például a baltimore-i (USA) Johns Hopkins Egyetem, vagy a német Robert Koch Intézet honlapján – némiképp eltérő napi esetszámok, illetve oltási adatok jelennek meg. Kimutatásunk az Our World in Data 2021. április 5-i adatain alapul.

A címlapfotó illusztráció.