×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Április 1-jén 101 oltóponton kezdődik a pedagógusok rendkívüli oltása

 

Ezekben az órákban lépi át a kétmilliót a beoltottak száma, a magyar lakosságnak már több mint húsz százalékát beoltották, messze az uniós átlag fölött vagyunk, amely csak 10,6 százalék – közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

 

 

Itt követheti figyelemmel a sajtótájékoztatót:

György István elmondta, várhatóan április 1-jén, 2-án és 3-án oltják be azokat az óvodai, általános iskolai és gimnáziumi pedagógusokat, akik március 24-éig regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára. Hozzátette, ezek a pedagógusok már kedden megkaphatják az sms-t az oltás várható időpontjáról és helyszínéről, amely a regisztráció során megadott lakcímhez rendelt kórházi oltópont lesz.

Három napon át 101 kórházban 426 oltóponton várják majd a pedagógusokat reggel hét és este hét óra között, akiket a mai napon érkezett Pfizer vakcina-szállítmányból oltanak be – közölte. Hozzáfűzte, ebből is látszik, „mennyire kicentizett a vakcinagazdálkodás, nem tudunk előhúzni a kalapból és nem létező raktárakból vakcinákat”.

György István arra kérte a pedagógusokat, hogy az oltásra pontosan érkezzenek, és ha tehetik, vigyék magukkal a kitöltött nyilatkozatot,

amelyet a koronavirus.gov.hu oldalról tudnak letölteni.

Hozzátette, ha valaki már megkapta az oltást, nincs tennivalója. Ha az oltásra megadott időpontban vagy helyszínen nem tud megjelenni, illetve az elmúlt három hónapban volt már koronavírusos, akkor sincs teendője, az oltást később fogja megkapni.

Kiemelte, hogy a pedagógusok második ütemben történő oltását a húsvét utáni héten, április 8. és 10. között tervezik; erre hétfő éjfélig lehetett regisztrálni. Abban a körben az óvodai, az általános iskolai és a gimnáziumi pedagógusok mellett a bölcsődei alkalmazottakat és a szakképzésben dolgozókat is oltják majd.

Mindenkit be fognak oltani

György István kiemelte: mindenkit be fognak oltani, „aki hétfő éjfélig a regisztrációját érvényesen és eredményesen megtette”.

Hangsúlyozta azt is, ezekben az órákban érjük el a kétmillió beoltottat, ami a magyar lakosság több mint húsz százalékát jelenti. Ezzel az átoltottsággal egyes nemzetközi kimutatások szerint az első, míg más kimutatás szerint a második helyen állunk az Európai Unióban – mondta, hozzátéve, hogy az uniós átoltottsági átlag 10,6 százalék.

György István elmondta azt is, hogy

a heti oltásszám az előző héten volt a legnagyobb, ami csaknem 540 ezer – első és második – oltást jelent.

Annyi vakcina továbbra sincs az országba, hogy rövid idő alatt mindenkit be tudjunk oltani, aki kérte” – szögezte le. Beszélt arról is, hogy az eddig regisztrált 3,7 millió emberből mintegy másfélmillió a hatvan év fölöttiek száma, és ennek a korcsoportnak a 78 százaléka már be van oltva.

György István jelezte: folytatódik a regisztrált idősek és a krónikus betegséggel élők oltása is, részben a kedden érkezett Pfizer-szállítmányból, részben a frissen felszabadított Szputnyik-adagból. Két korábbi Szputnyik-szállítmányból csaknem 280 ezer adagot szállítanak ki első oltásra a kórházi oltópontokra, ahová a háziorvosok utalhatják be a regisztrált időseket és krónikus betegeket.

Országos átlagban praxisonként 54 ember központi oltóhelyre történő beküldésére van lehetőségük a háziorvosoknak. Ezekre az oltásokra húsvét alatt is sor kerülhet, mert az oltópontok akkor is működnek – mondta.

Sok tízezer vakcina érkezett

A háziorvosoknak ezen felül a csütörtökön érkezett AstraZeneca-oltóanyagból 20 300 adagot adnak ki, amely 2 030 háziorvosnak jelent egy-egy ampulla beadható oltóanyagot, amellyel tíz-tíz embert tudnak beoltani.

A hétfőn érkezett Moderna-vakcinából 68 400 adagot első körös, 13 200 adagot második körös oltásra adnak ki a háziorvosoknak. A háziorvosok ezen a héten már beadják a második adagot is az egy hónapja a kínai Sinopharm vakcinával beoltott embereknek – ismertette.

György István emlékeztetett, hogy a honvédségi oltóbuszok is munkába álltak már, az elmúlt három napban félezer regisztráltat oltottak be Nógrád megyei kistelepüléseken. „Nagyon jók a tapasztalataink, az oltandók örömmel veszik, hogy a legkisebb településekre is eljut a vakcina” – mondta.

György István az oltási munkacsoport vezetőjeként megköszönte mindazok munkáját, akik az oltásban részt vesznek.

Láthatjuk, hogy a magyar oltási program sokak szemét szúrja” – fogalmazott. Nemcsak az oltás megszervezéséhez szükséges honlapok vannak folyamatos támadás alatt, hanem „az egész oltást úgy kell megszervezni, hogy a baloldal naponta álhírekkel, hazugságokkal és az oltás ellen hangoló politikai nyilatokkal tömi az emberek fejét” – jelentette ki.

Örömteli viszont az – folytatta –, hogy egyre többen ismerik fel, a járványból csak összefogással és a megfelelő arányú átoltottsággal lehet kikerülni. A rendőrök 655 emberrel szemben intézkedtek hétfőn a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert elmondta, ezzel 41 824-re nőtt a maszkviselési szabályok megsértése miatt indított intézkedések száma az erről szóló kormányrendelet hatályba lépése óta.

632 ember nem viselt maszkot

Ismertetése szerint hétfőn közterületen 632 emberrel szemben léptek fel, mert nem viseltek maszkot, közülük 121-et figyelmeztettek, 287-et megbírságoltak, 224-et feljelentettek. Tömegközlekedési eszközökön és azok várakozó helyein 18, míg kereskedelmi üzletekben 5 emberrel szemben intézkedtek.

Kiss Róbert szólt arról is, hogy

eljárás indult egy Budapesten, a VI. kerületi Király utca egyik lakásában zajlott 35 fős magánrendezvény szervezője és résztvevői ellen.

Egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen nagy lélekszámú házibulik veszélyeztetik a résztvevők és mások életét, egészségét.

A koronavírus-járvány harmadik hullámában különösen fontos a védelmi intézkedések betartása, a kontaktusok elkerülése, illetve a magánrendezvények mellőzése, szükség esetén azok minél szűkebb körű megtartása – mondta az alezredes.

Kiss Róbert hangsúlyozta: „mindent meg kell tennünk azért, hogy a kontaktusokból eredő tömeges megbetegedést elkerüljük”, ezzel is csökkentve az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomást. „Itt megkérdőjelezhetetlen az egyéni felelősség is” – fogalmazott, kérve azt, hogy mindenki tartsa be a védelmi intézkedéseket.

A boltokra, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1019 rendőri intézkedés történt. Ebből 306 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 713-ban pedig az üzletek korlátozott nyitvatartásának, illetve az üzletekben tartózkodásnak a szabályait nem tartották be.

Üzletet, vendéglátóhelyet nem kellett hétfőn ideiglenesen bezáratni a szabályok megsértése miatt

– mondta. Kiss Róbert közölte, hétfőn a kijárási és a csoportosulási, gyülekezési tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 475-ször intézkedtek a rendőrök. A kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 56 654 hasonló esetben intézkedtek.

Hétfőn is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 59 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 14 445-ször intézkedtek.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy egyre többen kerülnek hatósági házi karanténba, az elmúlt napon 7110 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 55 280-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 4761-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes.

Azt mondta, Magyarország határátkelőinél jó ütemben halad a forgalom, de Röszkénél a teherforgalomban belépőoldalon 3 órás várakozással kell számolni.

​A magyarok tudják, hogy oltással elkerülhetők a súlyos betegségek

Mi, magyarok tudjuk, hogy az oltás mire való, arra, hogy elkerüljük a súlyos betegségek kialakulását. A beérkező vakcinák számának függvényében folyamatosan zajlik az oltás, ezekben az órákban már  kétmillió oltottnál tartunk.
A brit vírusmutáns gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a korlátozások továbbra is érvényben vannak – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.
4609 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 645 733-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 274, többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 20 435-re emelkedett. 12 553 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1529-en vannak lélegeztetőgépen.
Az aktív fertőzöttek száma 222 334-re emelkedett. Biztató, hogy a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 402 964 fő.

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 19,7 százalékot, szemben a 10,6 százalékos uniós átlaggal – közölte Müller Cecília.

Továbbra is dolgoznak az Országos Mentőszolgálat oltócsoportjai, a stabil oltópontok is. Így bárki fertőzésgyanús tüneteket észlel, jelentkezzen háziorvosánál.

Folyamatosan érkeznek a vakcinák az országba,

a különböző szállítmányok különböző pontokra kerülnek. Tegnap 81 600 adag Moderna vakcina érkezett, amelyet a háziorvosok között osztanak szét.

Több mint 68 ezer Pfizer vakcina egy részét a pedagógusok beoltására különítették el, a többit az oltópontokon fogják eloltani. A tegnap felszabadított Szputynik V vakcinákkal a hétvégén a kórházi oltópontokon oltanak.

Tervezzék meg a bevásárlást előre, ne keringjünk tanácstalanul a boltban!

Akinek nincs halaszthatatlan ügye, céltalanul ne menjen közösségbe, a bevásárlást is tervezzük meg. Ahol kihelyezett fertőtlenítőszer van, mindenképp használjuk, és ne felejtsük el a maszkot sem.

Hogy minél inkább tehermentesítsék a kórházakat, már minden olyan orvos, aki részt vesz a védekezésben elrendelheti a favipiravir készítmény felírását az enyhe és középsúlyos tüneteket mutató betegeknek. Azoknak, akinek felírják a készítményt, ne személyesen menjenek a gyógyszertárba a készítményért, hanem családtagját, szomszédját kérje meg, hogy váltsa ki. Ezzel is el lehet kerülni az esetleges kontaktusokat.

Aki várandósként vagy szoptatós édesanyaként szeretné megkapni a védőoltást, első lépésként regisztráljon az oltásra. Ezután mindenképp konzultáljon a háziorvosával és nőgyógyászával, hogy felveheti-e az oltást biztonságosan.
Az oltásra érkezőket pedig arra kérik, hogy pontosan érkezzenek a kijelölt időpontra.

A címlapfotó illusztráció.