×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A tudománynak számos fontos feladata lesz a járvány utáni időszakban

 

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) poszt-Covid-stratégiát és egy középtávú nemzeti pandémiás tervet is kidolgoz, amely a jelenlegi válsághelyzetet követő időszak teendőit is magába foglalja. Oberfrank Ferenc, az Akadémia köztestületi igazgatója, az MTA kormányzati kapcsolatokért felelős vezető munkatársa a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt a témáról.

Az akadémikusok és az MTA köztestületének tagjai eddig is dolgoztak a kormány által irányított védekezésben, hiszen számos esetben azonnali választ igénylő kérdésekre kellett tudományos alapokon nyugvó válaszokat adniuk.

A poszt-Covid-stratégia és a középtávú nemzeti pandémiás terv ezzel szemben a jövőre vonatkozik, a járvány során nyert tapasztalatok feldolgozásáról szól.

A poszt-Covid-stratégia kidolgozásakor nem csak a védekezés során nyert információkat, hanem a társadalom teljes egészében felhalmozódó tudást szeretnék – tudományosan rendszerezve – felhasználni. Javaslatok formájában fogják közzétenni a munkájukat. Reményeik szerint ebből a döntéshozók mellett a társadalom egésze, a családok és a munkaadók is hasznos információkat nyerhetnek majd.

A középtávú nemzeti pandémiás terv kidolgozása a már meglévő tervek aktualizálásáról szól. Mivel a koronavírus-világjárvány számos tapasztalattal szolgált, felül kell vizsgálni az eddigi megoldásokat. Oberfrank Ferenc elmondta, hogy az MTA a tudományos alapokon nyugvó tanácsadásért, ajánlásokért felel, hogy ezek alapján tudjanak az érintettek tervezni.

Azt gondolom, hogy a tudomány tekintélyével jelenleg nincsen baj, mert az egész társadalom és a döntéshozók is megértették, hogy a tudománynak milyen fontos szerepe van egy ilyen nagy bajnak az elhárításában. Nagyon fontos a tudomány részéről, hogy a megfelelő módon, közérthetően tudjon mind az emberekhez, mind a döntéshozókhoz szólni. Ugyanakkor fontos az áltudományos nézetek cáfolása is, hiszen ezek miatt emberek halhatnak meg” – mondta el az Akadémia képviselője a tudomány társadalmi megítélése és az áltudományos hírek terjedése kapcsán.

Zárásként Oberfrank Ferenc kiemelte, hogy a tudománynak is lehet szerepe a most szétzilált közösségek helyreállításában, ez szintén fontos feladatuk lehet a következő időszakban.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.