×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vesztegzárra készül Ausztria

 

Ausztriában tömegek lepték el Bécs belvárosát, hétfőtől ugyanis hat napig vesztegzár alá kerül több tartomány, benne az osztrák főváros is. Bezárnak az üzletek és egész napos kijárási korlátozás lép életbe, csak azok mehetnek majd utcára, akiknek nagyon muszáj. Az utolsó napot ezrek használták ki egy kis korzózásra, de sokan a legalapvetőbb szabályokat sem tartották be – derült ki az M1 Híradójában.


Százak hömpölyögtek Bécs sétálóutcáján vasárnap, egyetlen nappal a szigorú vesztegzár életbelépte előtt.

Sokakon nem lehetett maszkot látni: voltak, akik fagylaltot nyaltak, mások biciklire szálltak. Mindenki megpróbálta kiélvezni a hirtelen beköszöntött, tavaszi időjárást addig, amíg még lehet: hétfőtől ugyanis hat napon át, 24 órás kijárási korlátozás lép életbe Bécsben, Burgenland és Alsó-Ausztria tartományban, az emberek csak munkába, élelmiszerboltba és patikába menet hagyhatják el otthonaikat.

Óriási volt a forgalom a divatszalonokban: tömött sorok kígyóztak az üzletek előtt. Hétfőtől egy szűk hétre minden bolt és testi kontaktussal járó szolgáltatás lehúzza a rolót.

Az iskolákban és munkahelyeken heti egyszeri vírustesztet írtak elő,

ha ennek nem tesznek eleget, otthoni munkavégzésre és digitális oktatásra kell áttérni.

Napi több mint háromezer fertőzöttet regisztrálnak szerte Ausztriában: az aktív fertőzöttek száma a harmadik hullám kitörése óta több mint a kétszeresére nőtt.

A kórházak koronavírusos betegekkel vannak tele, a helyzet országszerte egyre romlik,

ezért a kormány azt fontolja, hogy az egész országra kiterjesztik a keleti tartományokra kihirdetett óvintézkedéseket.


Németországban lassan teljesítőképessége határához ér az egészségügyi rendszer,

ezért újabb komoly korlátozás jöhet, akár már húsvét előtt.

Az orvosok szerint ugyanis csak további szigorítással kerülhető el az ellátórendszer összeomlása. Ők azt javasolják, hogy legalább két hétre rendeljenek el kijárási korlátozást Németországban, hogy meg lehessen fékezni a harmadik hullámot. Döntés még nincs.

Én is szeretném nagycsaládi körben tölteni a húsvétot, de ez idén még nem lehetséges. Viszont ha sikerül időben, együtt megfékeznünk ezt a hullámot, még mielőtt elhatalmasodna áprilisban, akkor elkezdhetünk nyitni. Látunk erre példákat, hogy ez így működhet, azokban a régiókban, városokban, ahol kevés az esetszám, ennek azonban természetesen előfeltétele, hogy kordában tartsuk a járványt” – mondta Jens Spahn, német egészségügyi miniszter.


Kísérleti koncertet rendeztek Barcelonában

A rendezvényen csak negatív teszttel és maszkban lehetett részt venni. Az egészségügyi hatóságok azt szeretnék kideríteni, mekkora a fertőzés esélye ilyen körülmények között. Közben Spanyolországban is készülnek a húsvétra. Az ünnepekre utazási korlátozást vezetnek be.

Sorok kígyóztak az egyik barcelonai rendezvényközpont előtt. Hosszú idő után ismét közönség előtt játszhatott egy zenekar. Ötezren vehettek részt a koncerten, de a bejutás más volt, mint eddig. A nézőknek előbb koronavírus teszten kellett átesniük.

Mindenki üzenetben kapta meg az eredményt, és csak ezután lehetett aktiválni a koncertjegyet.

(Fotó: EPA/Alejandro Garcia)

Az egészségügyi hatóságok kísérletnek szánták a koncertet. Azt próbálják lemérni, hogy ha ötezer negatív koronavírusteszttel rendelkező ember, jó minőségű maszkban, több órán át egy légtérben tartózkodik, mekkora lesz a fertőzés mértéke a lakosság többi részéhez képest.

A közönség vállalta,

hogy jelzi a hatóságoknak, ha a koncert után a fertőzés tüneteit észlelik magukon.

A matematikai modellezés és a különböző számítások azt vetítik előre, hogy biztonságosabb a koncertterem mint Barcelona utcái – mondta a kísérlet egyik vezető virológusa.

Spanyolországban naponta hétezer körül alakul az új fertőzöttek száma és magas a halálozási arány is. A hatóságok a korlátozások betartatása miatt fokozták az ellenőrzéseket. Országszerte több mint 60 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítottak.

Attól tartanak ugyanis, hogy ahogyan karácsonykor, úgy a közelgő húsvét alatt sem tartják majd be az emberek az óvintézkedéseket, sokan elutaznának, aminek később beláthatatlan következményei lehetnek.

Ezért a kormány megtiltotta az utazást a tartományok között,

de az az éjszakai kijárási korlátozás sem kezdődhet sehol este 23 óránál később, és nem érhet véget reggel hat óra előtt.

Szigorították a határellenőrzést is. Franciaországból keddtől csak 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet bejutni, ezzel is a húsvét alatti utazásokat szeretnék csökkenteni.

A címlapfotó illusztráció.