×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rövid idő alatt több tízezer kismamát olthatnak be soron kívül

 

Megkezdődött a várandós és még szoptató édesanyák oltása országszerte. A kismamák soron kívül, külön oltóponton kapják meg az első adagot a Pfizer vagy a Moderna oltóanyagából. Fontos, hogy az oltáshoz regisztrálni kell, és egyeztetni a háziorvossal vagy nőgyógyásszal, ugyanis ők írnak beutalót az oltáshoz. Több tízezer kismama érintett, úgy számolnak, nagyjából egy-két hét alatt mindegyikük megkaphatja az oltás első adagját – hangzott el az M1 Híradójában.


A szoptatós és várandós kismamáknak országszerte elkezdték beadni a koronavírus elleni vakcinát. Külön oltópontokat alakítottak ki a kórházakban, hogy ne kelljen várakozniuk.

A Semmelweis Egyetem négy helyszínt jelölt ki és egy nap alatt mintegy ezer injekciót adtak be a kismamáknak. A Városmajori Szívklinikán szombaton az intézmény rektora, Merkely Béla is oltott. Azt mondta: a Pfizer és a Moderna vakcináját kaphatják meg a kismamák, mindkettő biztonságos.

A szakember hangsúlyozta: várhatóan több tízezren kérik majd az oltást. Úgy számolnak, hogy a jelenlegi kapacitások elegendők ahhoz, hogy egy-két héten belül beoltsák őket.

A várandós kismamák egy oltást kapnak a terhesség ideje alatt és a másodikat a születést követően. Ez azért szükséges, mert gyakran a második oltás az, amelyik a nagyobb oltási reakcióval jár. A hidegrázást és fejfájást szeretnénk elkerülni a harmadik trimeszterben vagy adott esetben szülés előtt álló várandós kismamáknál. Viszont aki szoptat, az a jelenlegi NNK szabály szerint megkapja a mRNS típusú vakcinát, majd öt héttel azt követően megkapja az erősítő második vakcinát is

– magyarázta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Az egyetem az óriási érdeklődés miatt és a várakozás elkerülése érdekében a szoptató kismamáktól azt kéri, hogy a jövő hétre kérjenek maguknak időpontot.

A kismamák különösen veszélyeztetettek, ezért indokolt az oltásuk.

Az utóbbi hetekben itthon is több várandós került súlyos állapotban kórházba.

A terhesek, különösen a terhesség középső és harmadik harmadában komoly veszélynek vannak kitéve a koronavírus okozta tüdőgyulladás szempontjából. Az angol mutáns miatt egyre több terhes kerül kórházba, időnként intenzív osztályra, lélegeztetőgépre. Tehát azt javaslom, hogy a terhesek is oltassák be magukat. Sokkal nagyobb előny származik a védőoltások beadásából. mint abból néhány helyi reakcióból, amit a védőoltások a terheseknél okoznak” – hangsúlyozta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa.

A kismamákat soron kívül fogadják a kórházakban, de csak beutalóval, amelyet a háziorvos vagy a nőgyógyász állít ki. Fontos, hogy előzetesen nekik is regisztrálniuk kell a vakcinainfo.gov.hu oldalon.


Folyamatosan zajlik az oltás, már több mint 1 millió 870 ezer ember kapta meg legalább az első adagot. Közülük 667 ezren már a másodikat is.

A magyar lakosság átoltottsága elérte a 18,5 százalékot.

A hivatalos tájékoztató oldal szerint Magyarország a második az uniós oltási ranglistán.

A címlapfotó illusztráció.