×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Maruzsa Zoltán: Kétkörös lesz a pedagógusok oltása

 

Terheléses támadás érte az oltásregisztráció lakossági lekérdezését szolgáló honlapot, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (Neak) üzemeltet – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a pénteki online sajtótájékoztatón.

 

Itt követheti az operatív törzs tájékoztatóját:

Terheléses honlaptámadás történt

A csütörtökön indított regisztrációs honlapot több mint 600 ezer terheléses támadás érte, ezért is akadozott – kezdte ezzel a fontos bejelentéssel a tájékoztatót Kiss Róbert alezredes. A támadás miatt a Neak feljelentést tesz a Nemzeti Nyomozó Irodánál – fűzte hozzá.

A tantermen kívüli oktatás jól működik. Naponta negyedmillió diák látogatja az online órákat – vette át a szót Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Az óvodákban 24 ezer gyermek vette igénybe a felügyeletet, míg az iskolákban hétezer fő. Ezek a számok nem jelentenek jelentős terhelést az államtitkár szerint.

Ki kell tolni az iskolák újranyitását!

Az járványügyi helyzetre tekintettel ki kell tolni az iskolák újranyitását a tervezetthez képest – jelentette be.

Jövő héten indul az oktatásban dolgozók oltása” – hívta fel a figyelmet.

Hétfő éjfélig regisztráljanak azok az oktatásban dolgozók, akik eddig nem tették meg – kéri a pedagógusokat az államtitkár. Az ő oltásuk a húsvétot követő héten történik meg. Eddig a pedagógusok 55 százaléka regisztrált már.

A pedagógusok között elsőként a március 24-ig regisztráltakat oltják be, ők SMS-t kapnak majd. A regisztráció során megadott lakcímhez közeli oltópontokon. Akik az időpontra nem tudnak megjelenni, későbbi időpontban lesz rá lehetőségük.

Kétkörös lesz a pedagógusok oltása. Az első körben a már regisztrált pedagógusokat hívják be az oltásra, még húsvét előtt. Ez nagyjából 82 ezer fős tömeget jelent. A második körben a március 24-e után regisztráltak kerülnek majd sorra – magyarázta.

Egy ital ára fél év bezárás lett

A rendőrök csütörtökön közterületen 547 ember ellen intézkedtek, mert nem viseltek maszkot, közülük 151-et figyelmeztettek, 215-öt megbírságoltak, 181-et feljelentettek - közölte Kiss Róbert. A rendőröknek a járványügyi intézkedések bevezetése óta 39 271 alkalommal kellett intézkedniük a maszkviselési szabályok megszegése miatt.

Tömegközlekedési eszközökön, illetve megállóikban 29, míg üzletekben nyolc emberrel szemben kellett fellépniük csütörtökön – tette hozzá.

Az elmúlt 24 órában a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, a gyülekezés tilalmának megszegése miatt 321 esetben történt rendőri intézkedés,

így ezek száma 54 698-ra emelkedett a kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta.

A boltokra, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 988 rendőri intézkedés történt, ebből 306 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztását állapították meg, 683-szor az üzletek korlátozott nyitvatartásának, az üzletekben tartózkodásnak a szabályait nem tartották be – mondta.

Csütörtökön egy üzletet,

valamint egy kecskeméti sörözőt zártak be ideiglenesen, utóbbit hat hónapra.

Eddig 22 vendéglátóhely ideiglenes bezárásáról kellett dönteni – közölte az alezredes.

Kiss Róbert elmondta: a tranzitforgalom ellenőrzésekor 30 esetben léptek fel a szabályokat megsértőkkel szemben. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályszegők ellen eddig 14 136-szor intézkedtek – fűzte hozzá.

Az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszámolt arról is, hogy a hatósági házi karanténban lévők száma csütörtökön jelentősen, 8288-cal, 58 667-re emelkedett.

A karanténszabályok betartásának elektronikus ellenőrzését szolgáló informatikai alkalmazást 5118-an használják – tudatta. A teherforgalomban a ki- és a belépőoldalon egyaránt háromórás várakozás van a röszkei autópálya határátkelőhelyen.

A több beteg súlyosabb tüneteket mutat

A járványügyi adatok indokolják a védelmi intézkedések fenntartását – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Egyre többen kerülnek kórházba, hiszen a betegség az új variánsok következtében módosult, így a betegség súlyosságának lefolyása is – mondta. Azon túl, hogy szigorúan betartjuk az oltásokat, a védőoltással tudjuk megnyerni a csatát – mondta az országos tiszti főorvos.

Több mint 1,8 millióan megkapták már az első oltást, és több mint 600 ezren a második adagot is.

Heroikus küzdelem folyik az intézményekben, és megfeszített munka folyik az oltópontokon is. Kéri, hogy mi, magunk is segítsük a védekezést, tartsuk be a szigorú szabályokat.

Jelezte, csütörtökön AstraZeneca-vakcinából a várt 190 ezer helyett mindössze 21 600 adag érkezett Magyarországra, a várt mennyiség 11 százaléka.

A várandósok ezt tegyék oltás előtt

Müller Cecília elmondta, nemzetközi tapasztalatok és tudományos ajánlások alapján Magyarországon is megfogalmaztak egy iránymutatást a várandós nők számára, miszerint nekik a Pfizer- és a Moderna-vakcinát javasolják, de szigorúan csak egyéni mérlegelés alapján és az orvosi (nőgyógyász, háziorvos és oltóorvos) konzultáció után.

Ezzel kapcsolatban elmondta, a szóba jöhető két mRNS alapú oltás első dózisát a terhesség 12. hete után, a második dózist a szülést követően veheti fel a kismama.

Müller Cecília jelezte, ugyan a várandósok oltása kapcsán még tartanak a klinikai vizsgálatok, azonban a tudományos tapasztalatok alapján elmondható: eddig nem bizonyosodott be semmilyen magzatkárosító hatás, illetve fejlődési rendellenesség a beadott oltások után.

Kitért arra, hogy

az úgynevezett vektorvakcinák sem jelenthetnek veszélyt a kismamákra, de ezekkel kapcsolatban kevesebb a tapasztalat.

Az országos tiszti főorvos arra kérte a gyermeket várókat, hogy akik oltást szeretnének, regisztráljanak, majd ezt követően vegyék fel a kapcsolatot orvosukkal. Jelezte, az infektológiai és a szülészeti, nőgyógyászati szakmai kollégium módszertani levelét és ajánlását eljuttatják az oltópontokra és a háziorvosokhoz is.

Más lesz a húsvéti bevásárlás

​Kezd növekedni az üzletekben a forgalom a húsvéti készülődés miatt. A tömeget elkerülése most a legfontosabb a fertőzés elkerülése érdekében – hangsúlyozta.

Viseljük a maszkot, és tartsuk a távolságot sorban álláskor – kérte az országos tiszti főorvos.

Kirándulás alkalmával a kevésbé népszerű helyeket látogassák a családok – javasolta. A saját egészségünk és a szeretteink védelme érdekében is tartsuk be a szabályokat. A hanyagság hatástalanná teheti az eddig intézkedéseket.

Igent mondani az oltásra, és betartani a szabályokat, az most azt jelenti, hogy terheket veszünk le az egészségügyről” –  mondta Müller Cecília.

A címlapfotó illusztráció.