×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Internetes oldalt indítanak a regisztrált, de még nem beoltott emberek számára

 

Szerdán 632 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta, ezzel a védelmi intézkedésről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 38 687-re nőtt a maszkviselési szabályok megsértése miatt indított intézkedések száma.

Ismertetése szerint a rendőrök szerdán közterületen 600 emberrel szemben léptek fel, mert nem viseltek maszkot, közülük 118-at figyelmeztettek, 290-at megbírságoltak, 192-et feljelentettek. Tömegközlekedési eszközökön, illetve azok várakozó helyein 31, míg kereskedelmi üzletekben egy emberrel szemben intézkedtek – tette hozzá.

Kiss Róbert közölte: az elmúlt 24 órában a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, a gyülekezés tilalmának megszegése miatt 320 esetben történt rendőri intézkedés, amelyek száma ezzel 54 377-re emelkedett a kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta.

Jelezte, hogy

szerdán nem zártak be ideiglenesen sem üzletet, sem vendéglátóhelyet.

A boltokra, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 988 rendőri intézkedés történt, ebből 305 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztását állapították meg, 683-szor az üzletek korlátozott nyitvatartásának, az üzletekben tartózkodásnak a szabályait nem tartották be – mondta el.

Kiss Róbert kitért rá, hogy a Magyarország területén személyforgalomban átutazók ellenőrzése során 41 esetben léptek fel a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályszegők ellen eddig 14 106-szor intézkedtek – fűzte hozzá.

Az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszámolt arról is, hogy a hatósági házi karanténban lévők száma 54 422-re emelkedett, szerdán 8378 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. A karanténszabályok betartásának elektronikus ellenőrzését szolgáló informatikai alkalmazást 4800-an használják – jegyezte meg.

A megbetegedések szinte száz százalékát már a koronavírus brit variánsa okozza Magyarországon - közölte az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Müller Cecília elmondta,

„heroikus küzdelem” folyik a járvány ellen,

a harmadik hullám rendkívül intenzív, felszálló szakaszában sajnos „szárnyalnak” a járványügyi adatok nálunk és Európában is.

A védekezés ellenére emelkedik az elhunytak száma, az elmúlt 24 órában 272 beteg halt meg és továbbra is sokan kerülnek kórházba. Ennek az az oka, hogy Magyarországon is a vírus brit variánsa dominál  ismertette a tisztifőorvos. Jelezte, hogy míg márciusban az esetek 70-80 százalékában azonosították ezt a mutánst, március végére teljesen teret hódított.

Kifejtette, jelenleg Magyarországon szinte száz százalékban ez a típus okozza az újabb megbetegedéseket. A brit, az afrikai és a brazil mutáns vírusok sokkal fertőzőképesebbek az eredeti kórokozónál,

egy fertőzött ember négy másikat fertőzhet meg, amennyiben mindannyian egy légtérben negyedórán túl, maszk nélkül tartózkodnak.

A tapasztalatok szerint nagyon gyorsan változhat a fertőzöttek klinikai állapota, gyorsan fejlődnek ki a tünetek, ezért nagyon sok esetben kórházi kezelés és lélegeztetés szükséges a páciensek életben tartásához – tette hozzá

Az elmúlt napon 9637 új fertőzöttet azonosítottak, kórházban 11 760 beteg fekszik és 1467-en szorulnak lélegeztetésre, emellett arányaiban növekszik a kórházi kezelést igénylők száma a fertőzöttekéhez képest – ismertette a járványügyi adatokat a tisztifőorvos, megjegyezve, a betegek ápolásával emberfeletti munkát végeznek az egészségügyben dolgozók.

A védekezésben óriási jelentősége van annak, hogy már 1 747 519 embert beoltottak, közülük 524 604-en a második dózist is megkapták már – tudatta.

A világ négy sarkába elmegyünk annak érdekében, hogy vakcinát szerezzünk a magyar emberek számára” – jelentette ki Müller Cecília.

Megjegyezte, a védettség megszerzéséért nagyon fontos, hogy regisztráljanak az oltásra azok, akik ezt még nem tették meg. A tiszti főorvos tájékoztatása szerint elkezdték kidolgozni a pedagógusok oltásának részletes terveit, ami – mint mondta – újabb lehetőség arra, hogy valamennyiüket védetté tegyék.

A lakosságra kivetített átoltottsági adat 17,4 százalék jelenleg, ezzel változatlanul a második helyet foglalja el Magyarország az Európai Unióban – ismertette. A 65 éven felüliek 69 százaléka van már beoltva, de változatlanul attól függ az oltások beadásának gyorsasága, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre.

Kitért arra, hogy a vírusmutációk naprakész azonosításáért hét laboratóriumot jelöltek ki, amelyek a vírus változását fogják követni, így pontos képet kapnak a szakemberek a járványügyi intézkedésekhez, vagy azok esetleges módosításához. Jelenleg tart a laborok felkészítése, a reagensek beszerzése – tette hozzá.

Müller Cecília közölte továbbá,

csütörtökön elindul a koronavirus.gov.hu oldalon az az internetes felület, amelyen bárki megnézheti, hogy érvényes-e az oltási regisztrációja,

mindössze a születési dátumát és a taj-számát kell megadnia.

A rendszer egy egyszerű üzenetben jelzi ennek meglétét vagy hiányát. Utóbbi esetén vagy még feldolgozás alatt van a regisztráció vagy ha már korábban regisztrált a felhasználó,

a hibásan vagy pontatlanul bevitt adatokat pontosíthatja az adatvedelem@neak.gov.hu email-címre küldött elektronikus levéllel.

A tisztifőorvos megemlítette, hogy a felnőttek mellett a gyerekek mentális egészségére is kedvezőtlen hatással van a hosszú karanténidőszak, ezért nagyon fontosnak nevezte, hogy a szülők és rokonok fokozottan figyeljenek rájuk, törődjenek velük.

A címlapfotó illusztráció.