×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már egy enyhe Covid-fertőzés is elvékonyíthatja a gondolkodásért is felelős agykérget

 

Brazil kutatók nagy valószínűséggel felfedezték a koronavírus-fertőzöttek pszichés zavarainak okát.

Megdöbbentő tanulmány került napvilágra. A brazíliai Campinasi Egyetem idegsebészeti tanszékének kutatása szerint a koronavírus az agyat is képes károsítani oly módon, hogy az idegrendszer legnagyobb számban lévő sejttípusaihoz kapcsolódik. Az asztrociták legfőbb feladata, hogy tápanyaggal lássák el a központi idegrendszert.

A laboratóriumi körülmények között folytatott vizsgálatok során azonban kiderült, hogy a koronavírussal fertőzött asztrociták nem táplálták tovább a sejteket, hanem pusztítani kezdték azokat. A koronavírussal fertőzött embereknél ez okozhatja a pszichés, neurológiai tüneteket.

Az enyhébb tüneteket produkáló betegek sincsenek biztonságban

derült ki a brazil kutatásból.

A kísérletben 81 enyhébb tüneteket mutató koronavírus-fertőzött ember agyáról készült MRI-felvétel. Ezt összevetették 145 önkéntesével, akik teljesen egészségesek voltak. Ami kiderült, az még a kutatókat is megdöbbentette.

A koronavírussal fertőzöttek agykérge, amely egyebek mellett a gondolkodásért is felel, vékonyabbá vált.

Ilyen fokú elváltozást eddig csak HIV-fertőzötteknél, drogfogyasztóknál és tartós stresszben élőknél találtak.  Mivel az agykéregnek főként az a része vékonyodott el, ami az orrüreghez közel esik, kutatók szerint az orrban futó idegek lehetnek a felelősek a koronavírus agyba jutásáért. Ugyanakkor azt nem lehet kijelenteni, hogy a koronavírus minden fertőzött agyába eljut, de gyulladást okozva károsíthatja azt.

A kutatásból az is kiderül: a kórházban ápolt koronavírus-fertőzött betegek több mint 30 százaléka neurológiai, sőt neuropszichiátriai tüneteket mutat.

Egy tanulmány kimutatta, hogy ezen kórházi betegek több mint fele három hónap elteltével is neurológiai tüneteket mutat.

A koronavírus fertőzésben elhunytak agyi szöveteit vizsgálva 26 esetből 5-ben állapítottak meg agyi károsodást.

A hirado.hu megkereste Rusvai Miklós virológust, hogy megkérdezze, mi a véleménye a publikált tanulmányról.

„Korábban is voltak már próbálkozások arra, hogy a Covid–19-fertőzés szövődményeként jelentkező pszichés zavarokat megmagyarázzák. Ha más tudóscsoportok is megerősítik ezt az érdekes brazil tanulmányt, az jelentős felfedezés lesz – mondta Rusvai Miklós.

Az agykéreg elvékonyodása sajnos nem visszafordítható, csak enyhíthető

– fogalmazott a virológus, aki elmondta: az agykéreg az összes tanult funkcióért, így egyebek mellett a mozgásért, a viselkedésért, az intelligenciáért is felel.

Ezért van, hogy többeknél a koronavírus-fertőzés után megfigyelhető egyfajta viselkedésváltozás.

Ezért is fontos, hogy minél többen regisztráljanak az oltásra a vww.vakcinainfo.gov.hu oldalon.

A címlapfotó illusztráció.