×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hamarosan megérkezik a hatodik vakcina Magyarországra

 

A kínai CanSino Biologics bejelentette, hogy a koronavírus elleni oltóanyaga Magyarországon vészhelyzeti használati engedélyt kapott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől – számolt be a Reuters hírügynökség hétfőn.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján egyelőre nincs erre vonatkozó információ. A CanSino vakcináját már korábban vizsgálta a gyógyszerhatóság, de akkor a szakértők szerint még nem volt elérhető elegendő információ róla.

A CanSino oltóanyaga virális vektoralapú,

azaz magát a koronavírust vagy a darabjait nem tartalmazza, csak a tüskefehérjéje előállításához szükséges genetikai információt. Ezt egy vektorként használt másik vírusba, egy adenovírusba építik be, amelyet úgy módosítottak, hogy ártalmatlan és szaporodásra képtelen legyen.

Ez a vakcina ezzel eltér a többi kínai vakcinától, amelyek hagyományos módon, elölt koronavírus felhasználásával készültek. Az orosz Szputnyik V, illetve az amerikai Johnson & Johnsonhoz tartozó Janssen és a brit–svéd AstraZeneca oltóanyaga szintén vektorvakcina.

A CanSino vakcinájának előnye, hogy a Janssen vakcinához hasonlóan egy adag is elég lehet belőle,

illetve a tárolása is könnyebb, mint az extra hideget igénylő vakcináké. A második fázisú klinikai tesztek alapján 60 év fölöttieknek is biztonsággal beadható.

Március elején engedélyezték Kínában. Akkor a kínai pártlap azt írta róla, hogy vizsgálatok alapján 65,7 százalékos hatásosságú, és 90,9 eséllyel előzi meg a komolyabb megbetegedést. Kínán kívül engedélyt kapott már Pakisztánban és Mexikóban is.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, 2,5 millió ember beoltása után lehet majd megkezdeni a fokozatos nyitást, a korlátozások feloldását. Ha áprilisra sikerül beoltani 2,5 millió embert, akkor a fertőzésen már átesettekkel együtt 5 millió ember élvezhet valamilyen védettséget.

A hírt Müller cecília országos tiszti főorvos is megerősítette az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A címlapfotó illusztráció.