×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A WHO megtalálhatta a koronavírus eredetét

 

Hónapokig tartó vizsgálat után az Egészségügyi Világszervezet megállapította, hogy a koronavírus-járvány forrása valószínűleg a kínai állatfarmok lehettek.

 

Ezek az állatfarmok, közülük sok a kínai déli részén található Jünnan (Yunnan) tartományból vagy annak környékéről származhattak, valószínűleg innen állatokat szállítottak az eladóknak a tenger gyümölcseit árusító vuhani Huanan halpiacára, ahol tavaly felfedezték a koronavírus korai eseteit – mondta Peter Daszak, a Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kínába utazó csapatának ökológusa az NPR amerikai közszolgálati rádiónak.

Ezek az állatok a környéken élő denevérekben megtalálható új koronavírussal fertőződhettek meg.

A WHO várhatóan a következő hetekben adja ki jelentését, amelyben közli a kutatás teljes eredményét – tudhattuk meg a ScienceLive tudományos hírportál cikkéből.

Januárban a WHO szakértői csoportja Kínába utazott, hogy megvizsgálja, hogy honnan indult a halálos járvány, amely mára több mint 120 millió embert fertőzött meg, és világszerte 2,6 millió ember életét követelte.

A vírus eredetével kapcsolatban összeesküvés-elméletek százai születtek, beleértve azt is, miszerint a vírus egy vuhani laboratóriumból „szökött” ki. Ám ezt a feltételezést a WHO Kínába küldött nyomozócsapatai elutasították.

A tudósok, szakértők abban egyetértenek, hogy a koronavírus eredetileg a denevérekben volt, és onnan került – valószínűleg egy köztes faj révén – az emberekbe. A WHO pontos megállapítása szerint a vírus a denevérekből az állatfarmok haszonállataiba, majd az emberekre is átterjedt.

2020 februárjában Kína leállította ezeket a gazdaságokat, valószínűleg azért, mert a kínai kormány úgy gondolta, hogy ezek a denevérektől az emberekig terjedő útvonal részei – mondta Daszak.

A kormány utasításokat küldött a gazdálkodóknak arról, hogyan kell eltemetni, megölni vagy elégetni a fertőzött állatok tetemét úgy, hogy a betegséget ne terjesszék tovább – tette hozzá.

Ám a WHO még továbbra sem tudta kideríteni, hogy pontosan mely állatok hordozhatták a vírust a denevérektől az emberig.

Úgy gondolom, hogy a SARS-CoV-2 először Dél-Kínában került az emberek közé” – fogalmazott Daszak. A WHO bizonyítékot talált arra is, hogy ezek az állatfarmok vírushordozó állatokat szállítottak a tenger gyümölcseit árusító vuhani Huanan piacra.

A címlapfotó illusztráció.