×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kitart az AstraZeneca mellett az Európai Gyógyszerügynökség

 

Az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) továbbra is meggyőződése, hogy az AstraZeneca vakcina előnyei felülmúlják a mellékhatások jelentette kockázatot – jelentette ki Emer Cooke, a társaság főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján.

„Nincs arra utaló jel, hogy az oltások elősegítenék a vérrögök kialakulását” – mondta Cooke. Ezenkívül az AstraZeneca oltóanyagának alkalmazása során az orvosok nem jelentettek több vérrögképződéssel kapcsolatos mellékhatást, mint bármely más oltás esetén, tette hozzá.

„Ez a helyzet nem meglepő” – hangsúlyozta Cooke.

„Óhatatlanul előfordulnak rendkívüli események, amikor emberek millióit vakcinázzák. De mindig meg kell vizsgálni, hogy ezek a mellékhatások az oltás következményei vagy csak véletlen egybeesések”

– fogalmazott.

Cooke azt is elmondta, hogy az EMA-hoz valóban érkeztek jelentések olyan páciensekről, akiknek az érrendszerében vérrögök alakultak ki, de ezek a tünetek normális esetben is évente több ezer embernél kialakulnak.

Az EU gyógyszerügynöksége ezzel együtt minden esetet alaposan megvizsgál és értékel

– mondta a főigazgató.

Emer Cooke arra reagált, hogy a múlt héten és azóta több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Az amszterdami székhelyű EMA ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatóján kijelentette, az ügynökség meggyőződése, hogy az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

A vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának veszélyes mértékű csökkenését is előidézte néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében – mondta.

Tájékoztatása szerint az Európai Unió országaiban és Nagy-Britanniában ez idáig

több mint 17 millió AstraZeneca vakcinával beoltott között 37 vérrögképződéses esetről számoltak be.

Ez a szám jóval alacsonyabb, mint ami általában előfordul egy ekkora minta esetében. Az AstraZeneca oltóanyaga hasonló tüneteket produkál a többi engedélyezett koronavírus elleni oltóanyaghoz – közölte. Az ügynökség folytatja a vakcina vizsgálatát, annak eredményéről csütörtökön adnak további tájékoztatást – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.