×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hatékonynak tartja az AstraZeneca vakcinát az Orvosok Világszövetségének elnöke

 

Az Orvosok Világszövetségének elnöke, Ulrich Montgomery szerint hiba volt, hogy több európai ország átmenetileg leállította az oltásokat az Astra Zeneca vakcinájával. Vasárnap Venezuela, kedden pedig Svédország és Lettország is nemet mondott a brit–svéd fejlesztésű oltóanyagra, miközben Ausztriában, Magyarországon és Ausztráliában továbbra is eredményesen használják.

Ulrich Montgomery szerint téves összkép kialakulásához vezethet az, hogy egyes európai államok leállították az oltásokat a 60 év fölöttiek körében az AstraZeneca vakcinájával.

„Az, hogy az emberek trombózist és tüdőembóliát szenvednek, nem feltétlenül függ össze a koronavírus elleni oltással vagy az oltóanyaggal” – hangoztatta az Orvosok Világszövetségének vezetője a német sajtónak adott interjúban.

Montgomery hangsúlyozta:

a nemzetközi vizsgálatok szerint a trombózis (érelzáródás) gyakorisága körülbelül azonos volt a placebocsoportban és a koronavírus elleni oltóanyaggal kezelt csoportban.

A főorvos ugyanakkor üdvözölte, hogy az érintett országok alaposan megvizsgálják az egyes eseteket.

„Sajnos az a helyzet, hogy egy valóban jó és hatékony vakcina ellen zajló hecckampány és az oltások felfüggesztése miatt sok országban bedőlnek a téves híreknek” – jelentette ki a nemzetközi orvosszövetség elnöke.

A hétvégén számos európai ország, köztük Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is felfüggesztette a vakcinázást az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd gyógyszergyár termékével. Vasárnap Venezuela sem engedélyezte az AstraZeneca vakcina használatát, kedden pedig Svédország és Lettország is jelezte, hogy nem oltanak a vakcinával, miközben számos országban – köztük Ausztriában, Magyarországon vagy Ausztráliában – hatékonynak bizonyult az oltás a 60 év fölöttiek körében.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön rendkívüli ülésen értékeli az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatos új információkat. A gyógyszerbiztonsági bizottság „nagyon kevés esetben” vizsgálja a trombózis előfordulását – közölte az EMA. Az ügynökség szóvivője azt is jelezte, továbbra is meg vannak győződve arról, hogy az oltóanyag sokkal több előnnyel jár a koronavírus-fertőzés megelőzésében, mint amekkora a mellékhatások vagy a halálos kimenetelű esetek kockázata.

A címlapfotó illusztráció.