×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Zacher Gábor: Oltás mindenekelőtt!

 

Kerekasztal-beszélgetésen vett részt a koronavírussal és annak pszichés hatásaival kapcsolatban három elismert hazai szakorvos, Zacher Gábor toxikológus, Szlávik János belgyógyász-infektológus, valamint Purebl György pszichiáter.

A két nemzetközileg elismert szegedi kutató, Horváth Péter és Kintses Bálint által vezetett KOVIDők kerekasztal beszélgetést tartott a Facebookon Zacher Gábor toxikológus szakorvossal, Szlávik János belgyógyász és infektológussal, valamint Purebl György pszichiáterrel. A résztvevők koronavírus aktualitásairól és a pandémia mentális hatásairól beszélgettek.

A három orvos egyetértett abban, hogy az egészségügy bírja, és bírni is fogja a terhelést, amit a vírus ró rájuk. Egyöntetűen állították, hogy az oltás az egyetlen, ami valóban megoldást nyújthat a helyzetre, esélyt arra, hogy visszatérjünk a normál élethez.

Zacher Gábor szlogenje, amit a beszélgetés legvégén újra kiemelt: oltás mindenekelőtt!

Azt mondta, minden jobb a megbetegedésnél. Felhívta a figyelmet arra, hogy hihetetlenül ártalmas az oltásellenesség, a „tépjük le a maszkot” attitűd. A negatív hírek sokkal hamarabb elterjednek, mint a pozitívak, sokkal nagyobb szenzációnak számítanak az interneten.

Az összeesküvés-elméleteket a Purebl György „nettó hülyeségekként” jellemezte. A pszichiáter szerint fontos közvetíteni a fiatalok felé azt az üzenetet, hogy ez már nem az a covid, ami négy hete volt. „Aki elkapja, az nem tudhatja, hogy mi fog történni vele, de biztos, hogy rosszabb, mint az oltástól” – tette hozzá.

A szakértők is tartanak a járvány pszichés hatásaitól

Erre több okot is felsoroltak, ezek közé tartozik, hogy aki átesett a betegségen, annak a vírus az idegrendszerét is érintheti, ami direkt pszichés hatást jelent. Emellett az embereknek meg kell küzdeniük közeli tragédiákkal, a gazdasági problémákkal, a bezártsággal, a kizökkentséggel.

Egy felmérés szerint 2020 végére a depresszió gyakorisága megháromszorozódott. Egyre több ember él tartós stresszhelyzetben, szorongásban, hiszen egy számunkra ismeretlen helyzetben vagyunk. Ahogy Zacher fogalmazott: „máskor is volt ilyen, hogy kiugrott az ebola az őserdőből”, de a koronavírus újdonságot jelentett, és jelent még mindig.

Purebl György arról beszélt, hogy több megoldás is lehet arra, hogy könnyítsünk a saját helyzetünkön. Az elsődleges az egészséges életmód, hiszen aki egészségesen táplálkozik, és sokat mozog, az kevésbé szorong. Azt javasolta, hogyha félünk, tegyünk fel magunknak 4 kérdést, amiknek a megválaszolása után meg tudjuk állapítani, jogosan félünk-e.

Kitért az úgynevezett mindfulness gyakorlatára is, amit magyarul tudatos jelenlétnek vagy éber figyelemnek nevezünk. Azt ajánlotta, hogy érdemes megtanulni ezeket a módszereket, és ebből a szempontból nagyon is hasznos az internet, mert találhatunk megbízható forrásokat róla.

A címlapfotó illusztráció.