×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szlávik: A következő egy-két hétben nagyon nehéz helyzetben lesznek a kórházak

 

Soha nem voltak még annyian kórházban koronavírus-fertőzéssel, mint most a harmadik hullámban, és egyre több a súlyos eset is, ami jelentősen növeli a magyar egészségügy teherbíró képességét. Jó hír azonban, hogy az egészségügyi dolgozók körében drasztikusan csökkent a megbetegedés az átoltottság hatására.

A kórházunk telített, mind az intenzív osztályon, mind a fekvőbeteg osztályon nagyon sok koronavírusos beteg van, és ahogy egy betegeket gyógyultan elbocsátunk, szinte azonnal érkezik egy másik – mondta Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa az M1 Ma reggel című műsorában.

Látható, hogy ennek a hullámnak a felszálló ágában vagyunk, a következő egy-két hétben szerintem nagyon nehéz helyzetben lesznek a kórházak” – tette hozzá az infektológus.

Szlávik János bízik abban, hogy ennek a hullámnak az eredményeképpen sem fognak a kórházi kapacitások kimerülni.

Véget sem ért a második hullám, és szinte ránk robbant a harmadik, amit döntően az angol vírusmutáns okoz. Ez a vírustörzs jobban terjed emberről emberre, körülbelül 10 százalékkal súlyosabb kórképeket okoz, egyértelműen nemcsak az időseket, hanem a fiatalabbakat is megbetegít.

Az infektológus elmondta, hogy nem csak ez a mutáns létezik, a jövőben számíthatunk arra, hogy még több lesz.

A jó hír az, hogy a védőoltásokkal lehet majd ellenük harcolni, és a jelenlegi védőoltások egyelőre a Magyarországon előforduló mutánsok ellen is hatékonyak

– emelte ki Szlávik János.

Az Európai Bizottság bejelentése után az Európai Gyógyszerügynökség ideiglenes engedélyt ad a Johnson & Johnson termékének, ami egyszeri oltással jár.

A Johnson & Johnson oltása hasonlít az AstraZeneca és a Szputnyik V vakcinájához, tehát egy humán adenovírust használ a védelem kialakításához.

Gyártástechnológiai okokból ez az oltóanyag úgy tűnik, hogy egy adag beadása után hosszú hetek múlva már elegendő védelmet ad ahhoz, hogy ne kelljen a második oltást beadni” – mondta Szlávik János.

Szlávik János üdvözli az oltás forgalomba kerülését. „Az, hogy a Johnson & Johnson oltás egy adaggal is védelmet biztosít, ennek az az ára, hogy a hatékonysága nem olyan erős, mint például a messenger RNS-t használó vakcináké.

De én mindig azt mondom, hogy ilyen szempontból

nem a hatékonyság a lényeg, hanem, hogy a Johnson & Johnson vakcinája is képes megakadályozni azt, hogy az illető súlyos állapotba kerüljön vagy meghaljon a koronavírus miatt

– hangsúlyozta az infektológus.

Most már a gyógyszertárakban a háziorvosok által fölírt favipiravir is kiváltható ingyenesen.

Szlávik János úgy véli, hogy „minden eszközzel harcolni kell a koronavírus ellen, és ha nincsen olyan gyógyszerünk, ami szinte száz százalékban meggyógyítja a betegséget, akkor olyat kell keresnünk, ami hatékony lehet, és ez a favipiravir igenis hatékony lehet a betegség első néhány napján”.

Amikor valaki belázasodik, feje fáj, gyenge, de tudja, hogy a betegség első hetében jár, akkor ha ezt a szert alkalmazza, le lehet rövidíteni a betegség lefolyását. A gyógyszerrel a vírus mennyiségét lehet a szervezetben csökkenteni, és talán meg lehet azt akadályozni, hogy súlyos állapotba kerüljön a fertőzött – mondta a főorvos.


A címlapfotó illusztráció.