×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Nyugati provokáció készül az orosz vakcina ellen a Kreml szerint

 

Nagyszabású lejáratási kampányt tervez az orosz Szputnyik V vakcina ellen az Egyesült Államok a szövetségeseivel – közölte pénteken a Kreml egy meg nem nevezett, magas rangú tisztségviselője a TASZSZ, a RIA Novosztyi és az Interfax orosz hírügynökségek jelentése szerint.

Az informátor szerint a kampány azokra az európai országokra összpontosít majd, amelyekben bejegyezték a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni oltóanyagot, egyebek között annak a szimulálásával, hogy a Szputnyik V alkalmazása emberek tömeges pusztulását eredményezte.

Előítéletes viszonyt akarnak kialakítani egy dezinformációs kampánnyal

„Annak nyomán, hogy világszerte, így az európai országokban is megnövekedett az orosz Szputnyik V vakcina iránti kereslet, az Egyesült Államok és szövetségesei, szakszolgálataink értesülései szerint azt tervezik, hogy nagyszabású információs kampányba kezdenek, amelynek célja előítéletes viszony kialakítása a Covid-19 koronavírusos fertőzés elleni küzdelem terén kidolgozott hazai tudományos fejlesztésekkel szemben” – hangsúlyozta a hírügynökségek által név nélkül idézett, hírszerzési forrásokra hivatkozó illetékes.

A Reuters és a BBC is részt vesz az előkészítésben a Kreml szerint

A forrás szerint az információs támadást olyan szervezetek készítik elő, mint az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID), a Soros Alapítvány, a Thomson Reuters Alapítvány, a tömegtájékoztatási eszközök közül pedig a BBC, a Reuters és az Internews.

A nyilatkozó nem közölte, hogy mikorra várható a kampány kezdete, amely szerinte azt próbálja majd elhitetni, hogy a Szputnyik V „nem hatékony és veszélyes”, és igyekszik kisebbíteni Oroszországnak a járvány elleni küzdelemben játszott szerepét, akadályozni a vakcinának az Egészségügy Világszervezet (WHO) általi jóváhagyását, és csökkenteni az irányában mutatkozó nemzetközi keresletet.

A Pfizer-vakcina erőltetése állhat a háttérben

A Kreml illetékese mindezt azzal hozta összefüggésbe, hogy az Egyesült Államok szerinte „a Pfizer-vakcina agresszív előmozdításának politikáját” folytatja, amelynek keretében nemcsak az amerikai felet próbálja meg mentesíteni a mellékhatások miatti esetleges perekben kiszabandó bírságok kifizetésétől, de a gyártót is „a hanyagság miatti anyagi felelősség alól”.

A Szputnyik V alkalmazását eddig a világ 51 országában engedélyezték, péntektől Azerbajdzsánban is, az európai országok közül pedig Magyarországon, Szlovákiában, Szerbiában, Montenegróban és San Marinóban.

Eközben Oroszországban emelkedett, de immár negyedik napja 10 ezer alatt maradt az újonnan diagnosztizált betegek száma. A pénteken közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9794-gyel 4 370 617-re emelkedett. A napi növekmény 0,22 százalék, az új esetek 10,7 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 306 368-ra csökkent, míg a halálos áldozatoké 486-tal 91 220-ra nőtt, a felépülteké pedig 13 496-tal 3 973 029-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 114,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 377 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 506 640 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.