×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Térképen a beoltottak aránya: Magyarország már az uniós átlag 166 százalékán áll

 

Az utóbbi időszakban felgyorsult a koronavírus elleni oltások üteme. A nyugatiak mellett az orosz és a kínai védőoltások használatának köszönhetően ma már – Málta után – hazánk lakosságarányosan a második legjobban átoltott ország az Európai Unióban.

Térképen ábrázoltuk a koronavírus ellen beoltottak arányát az Európai Unió tagállamaiban. A legfrissebb elérhető adatok szerint Magyarországot a közösségen belül már csak a kis mediterrán ország, az 515 ezer lakosú Málta előzi meg ezen a téren.

Az unió nagyobb tagállamaiban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Lengyelországban 6-7 százalék körül alakul az átoltottság, Franciaországban azonban még ettől is elmarad, mindössze 5,7 százalék.

Belgium, Hollandia, Svédország, Csehország, Horvátország és Bulgária szintén nem áll jól ebben az összevetésben.

koronavirus-terkep-vedooltas Térkép: hirado.hu

Az EU átoltottsági átlaga jelenleg 6,5 százalék. Az orosz és a kínai vakcina alkalmazásának is köszönhetően hazánkban ezt az arányt már több mint másfélszeresen meghaladták.

Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is rámutatott, ezt az eredményt nagyon sok ember munkájának köszönhetjük.

Ha csak a nyugati vakcinákat alkalmaznánk, és Magyarország átoltottsága az EU-átlaggal megegyező lenne, akkor jelenleg 420 ezerrel kevesebben lennének beoltva hazánkban a koronavírus ellen.

Ez az összevetés is mutatja, hogy mekkora jelentősége van a nemzeti hatáskörben lefolytatott vakcinabeszerzéseknek. Ezeknek is köszönhetően szerencsére folyamatosan gyorsul az oltási program Magyarországon. Február 1jén még csak a 14. helyen álltunk az unióban, ekkor értük el a beoltottak arányában a 2,5 százalékot. Az öt százalékos átoltottsághoz ezután 24 nap kellett. A tíz százalékhoz viszont már csak újabb 11 nap.

A teljes képhez azért hozzátartozik az is, hogy Magyarország csak az Európai Unió viszonylatában van kedvező helyzetben. Európán belül Szerbia 16 százalékos és az Egyesült Királyság 33 százalékos átoltottságával messze megelőzi az uniós országokat. A világszinten is vezető Izraelben pedig már a lakosság 58 százalékát beoltották.