×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Minden eddiginél erősebb a járvány harmadik hulláma

 

Mától hivatalos, az adatok is alátámasztják: a járvány harmadik hulláma minden korábbinál erősebb. Reggel 8270 fertőzöttet ápoltak kórházban, ez már több, mint a november–decemberi tetőpont volt, és még mindig meredeken megy felfelé a járványgörbe. A kórházakban naponta új kórtermeket kell megnyitni. Az orvosok és az ápolók elképesztő munkát végeznek, mi, civilek pedig annyit tehetünk – ezt kérte Müller Cecília is –, hogy betartjuk az óvintézkedéseket – hangzott el az M1 Híradójában kedden.

Néhány fújás, a tű előkészítése és már kezdődik is az oltás. Az egész folyamat egy perc alatt megvan, jöhet a következő páciens. A folyamat gyors és rutinszerű a Dél-pesti Centrumkórházban is.

Pécsett az egészségügyi hallgatók, köztük leendő orvosok kapták meg a második vakcinájukat.

„Vannak gyakorlataink, ahol betegekkel találkozunk, de én azt gondolom, hogy mindenkinek érdemes beoltatnia magát, mert így tudjuk leküzdeni ezt a járványt” – mondta Benedek Tamás orvostanhallgató.

A szakemberek már ötféle vakcinát használnak

Országszerte tömeges az oltás. Az oltópontokon és a háziorvosoknál is zajlik. A cél az, hogy minél többen védve legyenek a koronavírustól. Már ötféle vakcinát használnak a szakemberek. A zalaegerszegi kórházban egész nap a Pfizer vakcinával oltották második körben az egészségügyi dolgozókat. A héten már Szputnyik V-vel is oltanak majd.

„A 75 év felettiek második oltása történik majd a héten. Csütörtökre 500 feletti létszámmal tervezzük a napot” – közölte Oroszlánné Pilipár Krisztina, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház ápolási igazgatóhelyettese.

Egy soproni rendelőben pedig a kínai vakcinákat adták be. A beoltottak szívesen vették fel a Sinopharm oltóanyagát. A háziorvos azt mondta egyre többen kérik a vakcinát.

„Úgy látom, hogy az utóbbi időben egyre növekvő tendenciát mutat, és ez jó irány, azok is kérik az oltást, vagy regisztrálnak, akik eddig nem döntötték el, és egyre többen jelentkeznek” – hangsúlyozta Fazekas Zoltán háziorvos.

A beoltottak száma napról napra emelkedik.

Már meghaladja az egymillió-negyvenhétezret a beoltottak száma. 314 ezren pedig már a második oltást is megkapták. Ez a szám az Európai Unión belül is jó eredménynek számít, egyedül csak Málta előz meg minket a rangsorban, az összes többi tagállam arányaiban kevesebbet olt, mint Magyarország.


A gyorsaság mindennél fontosabb, hiszen csak az oltással lehet győzni a koronavírus ellen. A járvány harmadik hulláma pedig – ahogy sok más európai országban – egyre jobban tombol nálunk is.

Rendkívül súlyos a járványügyi helyzet Magyarországon

Erre figyelmeztetett mai tájékoztatóján az országos tiszti főorvos, Müller Cecília is. Keddre 6500 új esetet regisztráltak. 158-an pedig nem élték túl a fertőzést. Minden eddiginél több: 8270 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 833-an vannak lélegeztetőgépen. Már vannak intézmények, ahol naponta új kórtermeket kell megnyitni. És előfordul az is, hogy teljes családok kerülnek kórházba.

„Ezért rendkívül fontos a higiénés szabályok betartásán túl az oltakozás. Az oltás felvételét követően senki se érezze magát még védettnek, és erre kifejezetten szeretném felhívni a figyelmüket. Ahhoz, hogy az immunrendszer reagáljon a beadott védőoltásra, elkezdődjön a szervezetben az ellenanyag-termelés, illetve az úgynevezett sejtes immunitás, legalább két-három hét szükséges” – mondta Müller Cecília.

„A számok romlásának oka az is, hogy nagyon gyorsan terjed a brit vírusvariáns, az új megbetegedések 90 százalékánál ez a típusú fertőzés mutatható ki” – ezt Merkely Béla mondta az M1-en. A Semmelweis Egyetem rektora hozzátette:

A brit vírusmutánssal szemben is minden Magyarországon elérhető vakcina hatásos,

ezért arra kell törekedni, hogy továbbra is a lehető legrövidebb időn belül minél többen megkaphassák legalább az oltás első dózisát.

„Az EU-n belül másodikak vagyunk, de én azt mondom, hogy ennél még többre van szükség. A következő két hónapban még legalább kétszer ennyi embert le kéne oltanunk ahhoz, hogy a járvány lecsengéséhez hozzá tudjunk járulni. Azaz ennek következtében adott esetben májusban vagy május közepétől meg lehessen kezdeni a lazítást, amit már mindannyian nagyon várunk” – emelte ki Merkely Béla.

A szakember arról is beszélt, hogy

már látszik az alagút vége, de a legfontosabb most az, hogy mindenki tartsa be a járványügyi szabályokat.

A címlapfotó illusztráció.