×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Müller Cecília: Súlyos a járványhelyzet, naponta új kórtermeket adnak át covidosoknak

 

A harmadik hullámban nagyon gyorsan emelkednek a járványügyi adatok és a betegszámok. Ez súlyos terhet ró az egészségügyi rendszerre.

Itt nézheti vissza a tájékoztatót.

Nyitva vannak a határaink, mégis korlátozott az átlépésük

Megváltoznak az Ausztriába történő beutazás és átutazás szabályai, mivel Magyarország magas fertőzöttségi szintre került – mondta Kiss Róbert alezredes, a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Több esetben megtagadhatják az osztrák szervek az országba való belépést,

még akkor is, ha valaki Németországba készül. Csak azok utazhatnak be, akik 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet mutatnak fel – magyarázta.

Jó ütemben lehet közlekedni a magyar államhatárokon. Csanádpalotánál várható kétórás várakozás – tette hozzá.

Hétfőtől minden közterületen kötelező a maszkviselés. Ennek betartását ellenőrizték, és lényegesen több rendőri intézkedést kellett végezniük. Az alezredes ismertette a rendőri intézkedések pontos számát, amit alább táblázatban láthatnak részletesen.

Még tombol a járvány, magas az új fertőzések száma

Rendkívül súlyos a járványhelyzet Magyarországon. Olyan mértékű a növekedés, amit eddig nem tapasztaltak a hatóságok. Néhány nap alatt több tízezer fővel nőtt az aktív betegek száma – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Hozzátette, a szűrőbuszok is hét helyen dolgoznak már.

Kiemelte,

aki tüneteket észlel magán, sehova ne menjen, várja meg a helyszíni mintavételt.

Ennek betartása fokozottan érvényes.

A brit vírusmutáns nagyobb fertőzőképessége miatt terjed ilyen gyorsan a járvány – mutatott rá.

Hangsúlyozta, 8270 embert ápolnak kórházban, december óta nem volt ilyen magas ez a szám. Ugyanez a helyzet a lélegeztetőgépeken kezelteknél is, ott is emelkedett a betegek száma.

Naponta adnak át kórtermeket a koronavírussal fertőzött betegeknek

A harmadik hullámban gyorsan emelkednek a járványügyi adatok és a betegszámok. Ez súlyos terhet ró az egészségügyi rendszerre. Szinte naponta nyitnak meg újabb kórtermeket a kórházak.

Az egészségügyi ellátórendszer tehermentesítése mindnyájunk feladata” – tette hozzá.

Alkalmanként egy egész család érkezik kórházba súlyos tünetekkel – mondta Müller Cecília. Csak a szabályok betartásával lehet megtörni ezt a növekedést.

A környezetegészségügyi adatok is hanyatlást mutatnak. A koronavírus örökítőanyagának megjelenése a szennyvízben azt mutatja, hogy az eredmények megközelítik az őszi járványcsúcs alatt tapasztalt értékeket.

Az oltottaknak is két–három hét szükséges a teljes immunitás kialakulásáig. Ha meg is fertőződik, nem fog kórházba kerülni, de még nem lesz teljesen védett sem.

„Ez ne keltsen hamis biztonságérzetet! A szervezetnek ki kell termelnie az ellenanyagokat”

– hangsúlyozta.

Szép eredményeket érünk el az oltás területén. Több mint egymillióan már megkapták a védőoltást – emelte ki az országos tiszti főorvos. Az oltási stratégia elsősorban arra irányul, hogy az első oltást a lehető legnagyobb számban mindenki megkapja.

A következő időszakban több párhuzamos szinten zajlanak majd a védőoltások. A regisztrált idősek védőoltása most is folyamatos.

Ezen a héten a háziorvosok az AstraZeneca vakcinával is olthatnak, több mint 100 ezer darab áll rendelkezésre ebből, és a 100 ezer felszabadított Szputynik V vakcina is ma került ki az oltópontokra.

​A héten pótolják a hétvégén elmaradt oltásokat

Csütörtöktől vasárnapig oltják azokat a hatvan év alatti krónikus betegeket, akiknek a hétvégén elmaradt az oltásuk. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) üzenetben értesíti őket, és a kijelölt oltópontokon felvehetik az oltást.

„Megkezdjük a rendvédelmi dolgozók és katonák oltását is”

– hangsúlyozta Müller Cecília.

Minden Magyarországon alkalmazott oltóanyag megvéd minket a szövődményektől, ezért mindenki fogadja el a felkínált oltóanyagot – hívta fel a figyelmet. Mindenkit arra kért, hogy olthatóságról csak az oltóorvost vagy a kezelőorvost kérdezzék, mert a az egyéni ügyekben az NNK nem tud nyilatkozni.


A legfrissebb adatok szerint 1 047 045 a beoltottak száma, ebből 314 485-en már a második oltást is megkapták. Az új fertőzöttek száma 6494,  elhunyt 158, többségében idős, krónikus beteg.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 338 946-an vannak. Az aktív fertőzöttek száma 120 115-re emelkedett. 8270 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 833-an vannak lélegeztetőgépen.

A kormány döntése értelmében hétfőn hatályba léptek a március 22-éig tartó szigorított védelmi intézkedések.

A koronavírus elleni vakcinára a regisztráció folyamatos a Vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az a 60 év feletti, aki még nem tette, postán is visszaküldheti a Magyar Államkincstárhoz a jelentkezését. A regisztráltak névsorát heti rendszerességgel frissítik és továbbítják a háziorvosokhoz.

Amennyiben valakinek nincs internetes elérhetősége, az interneten történő regisztrációban rokona, ismerőse is nyújthat segítséget részére, így tudnak a leggyorsabban regisztrálni.

Ha valaki az oltásra történő regisztrációkor pontatlanul adta meg az adatait, és emiatt a neki küldött értesítőben téves adatokat tapasztal, akkor az ingyenesen hívható 1818 telefonszámon vagy az adatvedelem@neak.gov.hu e-mail-címen kérheti a regisztrációkor megadott adatai pontosítását, javítását.

A címlapfotó illusztráció.