×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A kínai és az orosz vakcináknak köszönhetően teljesít jól Magyarország

 

Mérföldkőhöz érkezik a koronavírus elleni védekezés itthon. Orbán Viktor azt mondta: a hétvégén átlépi az egymilliót a beoltottak száma. A tervek szerint szombaton és vasárnap összesen 100 ezren kaphatják meg a védőoltást. A magyarországi átoltottság nemzetközi összehasonlításban kiemelkedő: lakosságarányosan a világon ott vagyunk az első 15-ben, az unióban pedig a második helyen – hangzott el az M1 Híradójában.


Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalára feltöltött videójában jelentette be, hogy a hétvégén elérjük az egymilliós beoltotti számot. Jelenleg öt típusú vakcinával zajlik folyamatosan az oltás itthon. Az Európai Unióban egyedül Magyarország használ ennyiféle oltóanyagot. Ennek köszönhető, hogy átoltottság tekintetében nemcsak az unió, hanem a világ élvonalába is tartozunk.

Ezen a hétvégén elérjük az egymilliós beoltotti számot. A terv szerint, amiből dolgozunk, két és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon április elejére. Május elejére több mint négy és félmillió, és utána hét és nyolcmilliós számot is elérjük, ha regisztrálnak elegen és kérik a vakcinát” – részletezte.

Ehhez pedig jó úton haladunk” – erről beszélt az emberi erőforrások minisztere a Magyar Nemzetnek. Kásler Miklós úgy fogalmazott:

a kínai és az orosz vakcináknak köszönhetően Magyarország jóval az Európai Uniós átlag felett teljesít, ráadásul hazánk hétről hétre nagyobb előnyt szerez.

Nem csak a miniszter látja így, ezt igazolják a számok is. Az Oxfordi Egyetem felméréséből kiderül Magyarország bekerült a 15 legjobban teljesítő ország közé, vagyis a világ élvonalába tartozik az átoltottságot tekintve – erről a német Die Welt napilap is beszámolt.

A legfrissebb adatok alapján Izrael áll az első helyen. Ott a lakosság 57 százaléka már megkapta az oltás legalább első adagját. Az Egyesült Arab Emírségekben és az Egyesült Királyságban minden harmadik állampolgárt beoltottak már a koronavírus ellen. Az EU-tagjelölt Szerbia az orosz és a kínai vakcináknak köszönhetően került fel a listára. Csakúgy mint Magyarország.

Hazánk a csaknem 10 százalékos átoltottsági mutatóval,

az EU-átlagot több mint másfélszeresen haladja meg.

Emellett pedig, Málta kivételével, az összes Európai Uniós tagállamot megelőzzük.

Jelen pillanatban a második helyen állunk, de hamarosan a lista élére kerülünk” – erről beszélt a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Kovács Zoltán emlékeztetett: most is gőzerővel zajlik az oltás: a hétvégén pedig újabb százezer ember kapja meg a vakcinát. Ezzel vasárnap estére átlépjük az egymilliós határt.

Mérföldkőhöz érkezik ezen a hétvégén az oltási kampány

mondta Szlávik János. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hangsúlyozta: az egymillió beoltott, a népesség több mint 10 százalékát jelenti.

Szlávik János hozzátette: ha megfelelő ütemben érkeznek Magyarországra az oltóanyagok, akkor néhány héten belül elérhető a 25 százalékos átoltottsági arány. Ez pedig már meg tudja fékezni a járványt.

A címlapfotó illusztráció.