×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Úgy érzi az ember, hogy több mázsás súly nehezedik a mellkasára” – egy gyógyult koronás vallomása

 

Új sorozat indult az M1-en, melyben azok mesélik el a történetüket, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, és meggyógyultak. Az első részben Bíró Zsoltot ismerhetjük meg, akinek olyan súlyosak voltak a tünetei, hogy két napot a Korányi Pulmonológiai Intézet izolációs osztályán töltött, teljes gyógyulásához azonban több mint három hónap kellett.

Annyiban változott meg az ember gondolkodása erről, hogy az, amiről eddig úgy gondolta, hogy vele nem történhet meg, az igenis megtörténhet” – fogalmazott Bíró Zsolt.

Bíró Zsolt 49 éves, három gyerek édesapja és gyógyult koronavírus-fertőzött.

A férfi a nyár végén az egyik külföldi nyaralásból hazatérő ismerősétől kapta el a vírust. Lázzal és köhögéssel kezdődött a betegsége, de kezdetben csak azt hitte, megfázott. Amikor megjelent nála a koronavírus egyik tipikus tünete, az ízvesztés is, szembesült azzal, hogy koronavírus-fertőzött.

Bíró Zsolt augusztus 31-én érezte először a tüneteket, akkor még csak hőemelkedése volt, másnap reggelre pedig már láza is.

A legváltozatosabb tünetek jelentek meg rajtam, úgy éreztem mintha a vírus föl akarná térképezni a szervezetemet, próbál fogást találni, és megnézi azt a pontot, ahol a legkönnyebben támadhat – mondta.

Bíró Zsoltnak a láz után elég erős fejfájása volt, ami párosult egy nagyon erős hátfájdalommal, ezután ez a fájdalom átterjed testének más pontjaira is, ráadásul „megjelent egy elég erős égető érzés, bőrirritáció”.

A szaglás és az ízlelés elvesztése után „úgy éreztem mintha fűrészport ettem volna”.

Bíró Zsolt felesége és három gyermekük is elkapta a vírust, de tünetmentesen vagy nagyon enyhe panaszokkal lettek túl a betegségen.

A férfi állapota azonban egyre csak romlott, tíz nappal az első tünetek megjelenése után mentőt kellett hívni hozzá.

A tizedik napon arra ébredtem, hogy nagyon nehezen veszek levegőt, és egyre súlyosabb a helyzet, úgy érzi az ember, hogy több mázsás súly nehezedik a mellkasára. Tehát amikor az ember beszélne, és ahhoz próbálna megfelelő mennyiségű levegőt kipumpálni magából, na, az sem sikerül” – mesélt a fertőzés tüneteiről.

Felesége elmondta, hogy amikor elvitte a mentő a férjét, az nagyon megviselte.

Most sem tudok erről beszélni, mert eléggé megviselt az a tudat, hogy ő úgy ment el itthonról, hogy lehet, hogy nem fog hazajönni

– mondta Bíróné Sári Brigitta.

A mentők a férfit az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet izolációs osztályára szállították, az intézményt az elsők között nevezték ki kiemelt járványkórháznak még a járvány első hullámában.

Bíró Zsoltot nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is megviselte a betegség, azt mondja a kórházban töltött idő élete legnehezebb időszaka volt.

Aki ott egyszer megfordul, annak biztos, hogy nem kérdés, hogy beoltassa-e magát

– hangsúlyozta.

Eredményei gyorsan javultak, és két nap után elhagyhatta a kórházat, a teljes gyógyuláshoz azonban több mint három hónap kellett.

A tünetek nagyon lassan múltak, a teljes időszak öt hét volt, amíg itthon voltam, ugyanis addig elhúzódott a köhögés, a nehéz légzéstől lassan szabadultam, a hátfájás, a fejfájás és a szédülés is megjelent. Három hónap után voltam először olyan állapotban, amikor is kezdtem hasonlítani augusztusi önmagamra” – mondta.

Mostanra tudja azt mondani Bíró Zsolt, hogy „talán végére értünk ennek az időszaknak az életemben, és megúsztam mindenféle szövődmény és egyéb káros dolog nélkül”.

Elmondása szerint egészségesen él, mindennap úszik vagy fut, nem dohányzik és alkoholt sem fogyaszt, ezért úgy gondolta, hogy vele nem történhet meg, hogy megfertőződik koronavírussal, vagy ha igen, akkor nem lesz belőle semmi probléma.

Nincs semmilyen alapbetegsége, „teljesen rendben van a vérnyomásom, a vércukrom, a koleszterinszintem”.

Ahogy eddig sem, ezután sem volt kérdés számomra az, hogy ha megjelenik az oltás a koronavírus ellen, akkor azt beadassuk-e vagy sem. Ez nem kérdés. Ez az egyetlen dolog,ami az embereket megóvhatja ettől a szörnyű betegségtől” – fogalmazott a betegségen már átesett Bíró Zsolt.