×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már vannak olyan mutánsok, amelyek ellenállnak a vakcináknak

 

Már létezik olyan mutációja a koronavírusnak, amely ellenáll az oltóanyagoknak. Ez komoly kihívás elé állítja a vakcinagyártókat – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online tájékoztatóján.

Napról napra emelkedik az új fertőzések száma. Ennek csökkenését célozzák a hétfőn életbe lépő szigorító intézkedések. Már több mint 105 ezer az aktív fertőzöttek száma, míg egy-két hete ez a szám csak 80 ezer volt, ami jelzi a vírus terjedésének drasztikus növekedését – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Kórházakban 6857 főt ápolnak és 677-en vannak lélegeztetően. Az elhunytak száma folyamatosan emelkedik. Az elmúlt 24 órában 143-an vesztették életüket. A legfiatalabb 29 éves volt.

Ha az aktív fertőzötteket nem izoláljuk megfelelőképpen, akkor mindannyian tovább tudják adni a fertőzést. Az ő

megbetegedésüket többségében már az angol mutáns okozza

– fogalmazott a tiszti főorvos.

A regisztrált idősek oltása rendben zajlik – mondta. Először a legidősebbekkel kezdték az oltást a háziorvosok. Összesen 432 ezer főnél már befejezték az oltást.

Az oltakozási kedv is folyamatosan emelkedik. Decemberben még a lakosság 15 százaléka jelezte szándékát az oltásra, ez az arány már 42 százalékra emelkedett.

Folyamatosan nő a világon detektált variánsok száma, melyek járványügyi szempontból másképp viselkednek, sokkal nagyobbak és fertőzőbbek.

Már jeleztek az oltóanyagokkal szemben ellenálló mutánsokat is, ami kihívás elé állítja a vakcinagyártókat.

Közölte, hogy döntés született arról, hogy favipiravir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszert a fekvőbetegek mellett most már a járóbeteg-ellátásban is adhatják majd a háziorvosok. Időben alkalmazva ez megakadályozhatja a betegség súlyos lefolyását.

Müller Cecília közölte, hogy csúcslaboratórium épül kormányzati és uniós forrásból a Nemzeti Népegészségügyi Központ területén. A csúcstechnológiát képviselő létesítmény a különleges kórokozók gyors felismerését teszi lehetővé.

Az operatív törzs tájékoztatójáról készült részletes cikkünket IDE kattintva olvashatja el.