×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Ahogyan egyre több vakcina érkezik, és egyre többen kapják meg az első adagot, úgy nő az oltási hajlandóság”

 

Mintegy 862 ezren kapták meg péntek reggelig az oltásból legalább az első adagot. Csütörtökön megint 77 ezren megkapták, ami a lakosság számához képest, európai szinten ismét jó aránynak számít. A hétvégén a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál is folytatódnak az oltások. A krónikus betegek tömeges oltása azonban csúszik – az ígéretek szerint néhány napot –, mert technikai gondok voltak a csütörtökön kiküldött sms-üzenetekkel – hangzott el az M1 Híradójában.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Békés megyében hat helyen várják a pácienseket az oltópontokon, a hét végéig 16 ezren kaphatnak oltást a megyében.

Az oltási program rendben halad” – mondta az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs tájékoztatóján. György István hozzátette:

csütörtökön több mint 77 ezer oltást adtak be, és ezen az oltási héten több mint 400 ezren kaphatnak vakcinát.

Az államtitkár arról is beszélt: a hétvégére tervezett AstraZenecával az oltást technikai és adatbázis problémák miatt elhalasztják, de az érintett 74 ezer ember is rövidesen megkapja az injekciót, hamarosan mindenki új értesítést kap majd sms-ben.

Nemcsak a beadott oltások száma nő Magyarországon,

hanem azok száma is, akik kérik a vakcinát.

A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint november végén még a megkérdezetteknek csupán a 15 százaléka mondta, hogy beoltatja magát, azonban három hónappal később ez a szám már meghaladta a 40 százalékot.


Ahogyan egyre több vakcina érkezik, és egyre többen kapják meg az első adagot, úgy nő az oltási hajlandóság” – mondta a Századvég vezető elemzője, Palóc andré az M1-en. Közölte: felmérésük szerint a megkérdezettek 80 százaléka gondolja úgy, hogy a járvány kizárólag védőoltással fékezhető meg. Kiderült az is: a magyar emberek bíznak a keleti vakcinákban.

(Fotó: M1)

A nagyszámú Sinopharm és Szputnyik V oltóanyagok szállítmányainak is köszönhető, hogy Magyarország kiemelkedő helyen van az unióban az átoltottságot tekintve. A március 3-i adatok szerint lakosságarányosan a harmadik helyen vagyunk, csak Málta és Dánia előz meg minket.

Magyarország ráadásul az uniós átlag fölött teljesít.

Óriási kihívást jelentenek a vírusmutánsok, amelyek erőteljesebb és nagyobb számú fertőzést okoznak – erről beszélt Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján.

Az országos tiszti főorvos ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy az újabb korlátozó intézkedések mellett a leghatékonyabb fegyver az oltás a járvány ellen.

Aki szeretne vakcinához jutni, attól továbbra is azt kérik, hogy regisztráljon a Vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon.

A címlapfotó illusztráció.