×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az orvostudomány oldalára állnak a magyarok a vakcinák ügyében

 

A koronavírus-járvány harmadik hulláma ugyan felszálló ágban van, azonban a beoltottak száma hazánkban meghaladta a 758 ezer főt. Magyarországon már ötféle, a szakhatóság által engedélyezett oltóanyag áll rendelkezésre, így reális esély nyílt a járvány gyorsabb, de fokozatos visszaszorítására. Felmerül a kérdés, hogy a magyar lakosság vajon hogyan vélekedik a vakcinációról, valamint az egyes oltóanyagokról?

A Századvég felmérése rámutat, hogy a magyarok – az orvostudomány álláspontjával összhangban – a vakcinában látják a koronavírus megállításának garanciáját. A megkérdezettek 80 százaléka gondolja úgy,

hogy a járvány kizárólag akkor fékezhető meg, ha az emberek a szükséges arányban megkapják a védőoltást,

ezzel szemben a 18 százalékuk nem ért egyet ezzel az állítással. E képbe illeszkedik, hogy a válaszadók több mint háromnegyede (78 százaléka) nagyobb egészségügyi kockázatot lát a koronavírussal való megfertőződésben és ennek következményeiben, mint a vakcinák esetleges mellékhatásaiban.

A baloldali politikusok megnyilvánulásai ellenére a magyar emberek bizalommal viszonyulnak a keleti eredetű vakcinákhoz is.

A felmérés rávilágít, hogy a magukat beoltatni tervezők, vagy a már beoltottak 71 százaléka elfogadná illetve elfogadta a felajánlott orosz vagy kínai oltóanyagot, ezzel szemben a 23 százalékuk inkább egyéb vakcinákra vár illetve várna. Érdekesség, hogy a kínai védőoltást a megkérdezettek 58 százaléka biztonságosnak tartja, míg az orosz oltóanyag esetében a 63 százalékuk vélekedett ugyanígy. Azoknak az aránya, akik egyik vakcinát (orosz, kínai, amerikai, brit stb.) sem tartják biztonságosnak, mindössze 11 százalékra tehető.

A címlapfotó illusztráció.