×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az európai vakcinabeszerzési csatornák vagy akadoztak, vagy nem is tudtak létrejönni

 

Szakemberek erősítették meg, hogy az egyetlen esély a járványból szabadulás az oltás, illetve azt is, hogy mennyire fontos a bizalom és, hogy mennyire súlyos következményei lehetnek a betegségnek. Eközben viszont Magyarországon sokan igyekeznek elbizonytalanítani az embereket.

Hosszan lehetne sorolni a konkrét eseteket az ellenzéki pártok által létrehozott Covid 2021 vizsgálóbizottságtól Gyurcsány Ferenc egészségügyi politikusának véleményéig, amely szerint a betegség is jobb, mint a vakcina.

Az ellenzéki politika azt a logikát követi, hogy megpróbálja tulajdonképpen még a magyar szakembereknek is a véleményét egy-egy kérdés kapcsán megkérdőjelezni, mindezt általában úgy próbálja meg ráadásul megtenni, minthogy ha ezt a választópolgárok védelmében tenné meg” – fogalmazott Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezető elemzője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Tóth Erik elmondta, hogy az a Komáromi Zoltán, aki nemcsak orvos, hanem a Demokratikus Koalíció felelős szakpolitikusa is, nem csak azt mondta, hogy egy-egy vakcinával szemben fenntartásai vannak, hanem azt is állította, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nem látja el a saját feladatait, és például a Shinopharm kínai oltóanyaggal kapcsolatos betegtájékoztatót, illetve az alkalmazási utasításokat nem teszi magyar nyelven letölthetővé.

A vezető elemző elmondta, hogy ilyen helyzet nem fordulhat elő,

ez egy klasszikus értelemben vett politikai hazugság volt, mind a betegtájékoztató, mind pedig az alkalmazási utasítás elérhető már február 18-a óta az intézet honlapján, magyar nyelven”.

Alexander Dobrindt, a német Bundestag képviselője és frakcióvezetője arra szólította fel a német kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokat az orosz és a kínai vakcina beszerzéséről, és azt is mondta, hogy – mivel a brüsszeli vakcinabeszerzés akadozik – nemzeti hatáskörben kell intézkedni, vagyis az a szándéka amit az ellenzék bírál nem csupán a magyar kormány véleménye.

Az európai beszerzési csatornák vagy akadoztak vagy nem is tudtak létrejönni, vagy azért mert rossz szerződéseket kötött az Európai Bizottság, vagy azért mert egyszerűen voltak olyan nemzetállami szereplők, akik az Európai Unióval szemben sokkal jobban tudták a saját nemzeti érdekeiket érvényesíteni” – emelte ki Tóth Erik.

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője felvetette a kérdést, hogy a felelős politikai és a felelős végrehajtó hatalom egy-egy tagállamban mit tud ilyenkor tenni?

Tóth Erik szerint ebben a kérdésben két lehetőség van: „az egyik, hogy megpróbál várni, és megpróbálja a járványt keretek között tartani” – fogalmazott Tóth Erik, majd hozzátette: „és az állampolgárok lázadó módon belefáradnak szépen lassan a védekezésbe.

Vagy ott van a másik út, amelyik azt mutatja, hogy igenis bizonyos eddigi megállapodásokat felül lehet írni, és felül is kell írni, és meg lehet próbálni alternatív útvonalakon újabb és újabb vakcinaszállítmányokat szerezni – tette hozzá.

A magyar kormány az utóbbi megoldást követte, és ennek köszönhető, hogy ha minden jól megy, és a határidőket sikerül betartani a vakcinaszállítással kapcsolatban, akkor húsvétig Magyarországon, akik már regisztráltak a Vakcinainfo.gov.hu oldalon, azok tudnak legalább egy vakcinával élni, és kapnak legalább egy vakcinát, abban az esetben, ha szeretnének is élni ezzel a lehetőséggel – mondta Tóth Erik.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

 

A címlapfotó illusztráció.