×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Már van elképzelés a vakcinaigazolványról, de nyárnál előbb nem vezetik be

 

Eddigi információk szerint nyárra lehet uniós vakcinaigazolvány, amivel a beoltottak szabadon mozoghatnak. Az EU déli tagállamai, amelyek főként a turizmusból élnek, különösen szorgalmazzák, hogy minél előbb legyen ilyen igazolvány.

A vakcinaigazolvány használatával kapcsolatos pontos részleteket még nem lehet tudni. Annyit sikerült a csúcson eldönteni, hogy lesz ilyen, valamilyen formában, és megállapodtak abban, hogy mi lesz benne – mondta Baraczka Eszter, az MTVA brüsszeli tudósítója az M1 Ma reggel című műsorában.

A minimális adatokról annyit tudni, hogy

a tulajdonos nevén túl ezen az igazolványon szerepelni fog, egy nemzeti azonosító szám – a mi esetünkben a taj számunk –, és hogy melyik vakcinából mennyit kapott az illető.

Erre azért van szükség – hogy lépjenek 27-es szinten –, mert egyre nyilvánvalóbban látszik most már, hogyha ez nem történik meg, akkor az egyes tagállamok megteszik a maguk intézkedéseit, illetve a magánszektor is valamilyen módon lépni fog.

Légitársaságok vagy nagy rendezvények szervezői már kimondták, hogy az ő esetükben szükség lesz ilyen igazolványra ahhoz, hogy valaki igénybe vehesse a szolgáltatásaikat.

Ebben az ügyben nagyon megosztottak a tagállamok, a déli országok – amelyek főként turizmusból élnek – nagyon szeretnék, hogyha minél előbb lenne ilyen, és egyoldalú lépésekre is hajlandóak. Görögország már tett is ilyen egyoldalú lépést, úgy tudni, hogy a görögök megállapodtak Izraellel egy ilyen oltási igazolvány kölcsönös alkalmazásáról kétoldalú alapon.

Ezek mellett Ausztria is hajlandó akár egyoldalúan is lépni.

Németország továbbra sem támogatja ezt az ötletet, „bár a kancellár puhult állítólag a csúcson” – fogalmazott Baraczka Eszter, majd hozzátette:

Emanuel Macron is egyelőre nem annyira a támogatók között van, bár határozottan nem ellenzi, az ő érve legfőképpen az, hogy mi lesz a fiatalokkal, akik júliusig nagy valószínűséggel nem kapnak még oltást”.

Egyelőre annyit tudni, hogy időt kértek, és adtak maguknak – nagyjából három hónapot –, mert további orvosi adatokra van szükség ahhoz, hogy tisztázzák, hogy a beoltottak például hordozhatják-e tovább a vírust, és továbbadhatják-e. Hogyha ezek tisztázódnak akkor talán a nyár elején jöhet a vakcinaigazolvány.


Címlapfotó: M1