×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Kamuztak az ápolók, üres ampullákkal „oltottak” Brazíliában

 

Megjátszott módon, a szérumot nem tartalmazó üres ampullákkal „oltották be” az időseket Rio de Janeiro több kórházában – számolt be a német Der Spiegel. A brazil rendőrség nyomozást indított az ügyben.

A szérumot nem tartalmazó, üres ampullákkal „oltották be” az időseket Rio de Janeiro több kórházában – számolt be a német Der Spiegel honlapja.

A kamuoltásokról több telefonos videofelvételt is készítettek az idős emberek hozzátartozói. Ezeken egyértelműen látszik, hogy

az ápolók az idős embereket megszúrják a tűvel, de a fecskendő üres, nincs benne oltóanyag.

Az Al Día News nevű latin-amerikai hírportál szerint félő, hogy ez az eset csak a jéghegy csúcsa, és hogy ez a gyakorlat az egész országban elterjedt. Ennek és más szabálytalanságoknak a lehetőségét már vizsgálja a Rio de Janeiro-i rendőrség, számolt be a portál.

A rendőrség nyilatkozatában olvasható, hogy ha a fenti vádak bebizonyosodnak, akkor

az érintett egészségügyi dolgozók eltiltásra számíthatnak, sőt 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik őket.

A rendőrséghez eljuttatott három videóban az látható, hogy a vakcinázással megbízott ápolónők üres fecskendőt használnak. Petrópolisban (Rio de Janeiro egyik városrésze) az egyik ápolónőt már felfüggesztették az állásából, noha ő azt állítja, nem szándékosan cselekedett.

Niteróiban a rendőrség sikkasztással vádolt meg egy másik ápolónőt, aki a kamuoltásokat beadta. „A videó elemzése egyértelművé teszi, hogy tisztában volt azzal, hogy nem adta be az oltást” – jelentette ki Luiz Henrique Pereira rendőrfőnök a brazil médiának.

A kórházakat fenntartó Rio de Janeiro önkormányzata azt közölte, hogy „elszigetelt eseményekről” van szó. A botrányos hírek után

Brazíliában megszigorították az oltási protokollt, hogy megakadályozzák a „kamuvakcinázás” elterjedését.

Brazília a koronavírus által leginkább sújtott országok közé tartozik, ahonnan szombatig közel 10,5 millió fertőzöttet és 252 835 halálos áldozatot jelentettek, és átlagosan napi ezer halálesettel számolnak.

Eddig a lakosság mindössze két százaléka kapta meg a védőoltást, ezért tartani lehet attól, hogy az egészségügyi válság tovább súlyosbodhat a vakcinahiány miatt.

A címlapfotó illusztráció.