×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Müller Cecília: Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatékony és biztonságos

 

 

Itt nézheti vissza az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóját.

Az operatív törzs tájékoztatója (2021.02.25.)Tájékoztat az operatív törzs.

Közzétette: hirado.hu – 2021. február 25., csütörtök

 

Március 15-ig még biztosan nyugton kell maradnunk

Mivel ismét emelkedik a fertőzöttek száma, a kormány úgy döntött, hogy a fennálló járványügyi szabályokat meghosszabbítja március 15-ig – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.

Szerdán 119 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot. 345 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, valamint 6 247 hatósági házi karantént rendeltek el.

4 385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 414 514 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 120 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 672 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 315 781 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 061 fő. 4 836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Védekezés és oltás együtt állíthatja meg a harmadik hullámot

A harmadik hullám felívelő ágát, csak úgy tudjuk megállítani, hogy ha a higiénés szabályok betartása mellett minél többen beadatják a vakcinát. A háziorvosok gőzerővel végzik a regisztráltak oltását. Már átlépte a félmilliót az oltottak száma, eddig 508 073 fő kapott oltást, közülük 211 073 fő már a második oltását is megkapta.

Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatékony és biztonságos.

A háziorvosi rendelőkön túl az oltópontokon is folyamatosan zajlik az oltás a rendelkezésre álló vakcinákkal. Elmondta, szerencsére egyszerre több fajta vakcina van az országban, így van lehetőség a választásra is.

Kiemelte, húsvét körüli időszakra mindenkit be fognak tudni oltani, akik eddig már regisztráltak.

Már az első szúrás is hatásos

A Pfizer oltóanyagát vizsgálva tapasztalják, hogy folyamatosan változik a vakcinák felhasználási lehetősége. Már az első oltás is nagyfokú védelmet ad. Tegnap jelent meg az izraeli egészségügyi misztérium közleménye, amiben azt állapították meg, hogy már az első adag beadása után 65 százalékos védettség alakul ki.
Egy új tanulmány szerint ha az AstraZeneca második vakcináját a korábban gondolt 21 napon túl adják be sokkal nagyobb a hatékonysága. A tapasztalati és a tudományos információkat hasznosítva a magyarországi oltási munkacsoport még inkább ki tudja használni a rendelkezésre álló vakcinákat és az elkövetkező időszakban fel tudják gyorsítani a vakcinák beadását, azt, hogy minél többen minél gyorsabban kapják meg a vakcinát.

A címlapfotó illusztráció.