×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Közel száz százalékkal csökkenti az oltás a kórházba kerülés kockázatát

 

Már az első adag vakcina 85 és 94 százalékkal csökkenti a koronavírusos betegek kórházba kerülésének esélyét egy skót felmérés szerint.

Miközben Csehországban szigorították a maszkhordást, és terjed a brit mutáns vírus, a The Guardian élőben számolt be egy jó hírről: a PA Media jelentése szerint az oltások 85 és 94 százalékkal csökkentik a kórházba kerülés esélyét a koronavírusos betegek esetében, mindezt már az első adag vakcina után.

A skóciai Edinburghi Egyetem, a Strathclyde-i Egyetem és a Skót Közegészségügyi Intézet tudósai végeztek felmérést a témában. Azt hasonlították össze, hogy mennyien kerülnek kórházba koronavírus miatt azok közül, akik már megkapták az első adag vakcinát, és mennyien azokból, akik nincsenek beoltva.

Skóciában jelenleg a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca vakcinájával oltanak. Az eredmény szerint egyetlen adag ezekből már 85 és 94 százalékkal csökkenti a koronavírusos betegek kórházba kerülésének kockázatát.

„Ezek az eredmények nagyon bátorítóak, és jó okot adnak arra, hogy optimisták legyünk a jövőre nézve. Országos szintű bizonyítékunk van arra, hogy a vakcina védelmet nyújt a koronavírus miatti kórházba kerülés ellen” – osztotta meg Prof Aziz Sheikh, a kutatás vezetője és az Edingburghi Egyetem professzora szavait a The Guardian.

A címlapfotó illusztráció.