×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Koronavírus-mutációk tartják sakkban a világot

 

A koronavírus számos mutánsa jelent már meg a világban, szinte nem telik el úgy hét, hogy ne adjanak hírt egy újabb változatról. Az ismert brit, dél-afrikai és brazil változatok mellett van már amerikai, japán, finn, norvég, indiai és amit még csak vizsgálnak, az a kaliforniai és a brit mutáns mutánsa. Ezt a hibrid változatot az amerikai Új-Mexikó államban regisztrálták, és tudósok szerint ezzel valószínűleg egy újabb szakaszához ért a járvány – hangzott el az M1 Híradójában.

Hogyan mutálódnak a vírusok? Erről készített egy rövid animációs filmet az amerikai AP hírügynökség. A tudósok és orvosok világszerte aggódnak amiatt, hogy a COVID-19 vírus mutánsai legyőzhetik az új oltások által nyújtott védelmet.

A film azt magyarázza, hogy amikor a vírusok másolatokat készítenek önmagukról, gyakran hibáznak. A genetikai kódban ekkor bekövetkezett csekély változások a mutációk. Nem mindegyik életképes, de amelyik igen, az sok gondot okozhat. Az oltás viszont a legtöbb variáns ellen megvéd.

Japánban két napja egy új koronavírus-változatot azonosítottak, amely némileg hasonlít a korábban felfedezett variánsokhoz. Eddig 91 fertőzöttnél mutatták ki. A hatóságok szerint külföldről ékezett a szigetországba, és még nem tudni, hogy fertőzőbb-e a többi vírustörzsnél.

A koronavírus új és egyedi mutációjára bukkantak Finnországban is. Gondot jelent, hogy ezt a variánst még a PCR-teszt sem mutatja ki,

és még semmit nem lehet tudni a fertőzőképességéről, és arról sem, hogy miként reagál a vakcinákra.

A tudósok szerint a napokban azonosított változat több ponton hasonlóságot mutat a már korábban felfedezett angol és dél-afrikai mutációkkal, de a vélhetően ezekből kialakult, új törzs mindenképpen egyedinek számít. Finnországban eddig 450 olyan beteget azonosítottak, aki a koronavírus valamelyik mutációjával fertőződött meg. Legtöbben a brit változatot kapták el.


India is az új variánsokkal küszködik. Egyedül Maharashtra államban 240 új vírustörzs jelent meg, ezektől ugorhatott meg az új fertőzések száma az elmúlt egy hétben. Kutatók azt mondják, a mutánsok akár azokat is újra megfertőzhetik, akiknél már kifejlődtek az antitestek.

A népes ország kormánya úgy döntött, visszatérnek a gyakori tesztelésekhez, és a korlátozásokon sem enyhítenek, hiszen vannak területek, ahol 40-50 százalékkal több fertőzöttet regisztráltak, mint a múlt héten.

Közben egy új, hibrid mutáns koronavírus jöhetett létre a brit és a kaliforniai variáns kombinációjából.

Ezt egy kaliforniai mintában azonosították az amerikai Új-Mexikó államban. Ha a tudósok megerősítik, hogy ez valóban két, már létező mutációból jött létre, akkor ez lehet az első ilyen eset a világon.

A címlapfotó illusztráció.