×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már Oroszország harmadik saját fejlesztésű vakcinája is készen áll

 

Oroszországban bejegyezték a Covid-19 ellen kifejlesztett harmadik hazai vakcinát – közölte Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a szombati kormányülésen.

A Csumakov Intézet által kifejlesztett CoviVac inaktivált egész vírust tartalmazó vakcinából a kormányfő szerint március közepén 120 ezer adag kerül majd polgári forgalomba.

Misusztyin rámutatott, hogy jelenleg

Oroszország az egyetlen állam, amelynek három saját fejlesztésű vakcinája van.

Az első orosz vakcina, a Gamaleja Intézet által kifejlesztett, augusztus 11-én bejegyzett Szputnyik V alkalmazását már 30 országban engedélyezték. A második oltóanyagot, a Vektor Központ által októberben regisztráltatott EpiVacCoronát szintén használják az orosz lakosság tömeges oltásához.

Misusztyin arra figyelmeztette a gyártókat, hogy a vakcinák minősége a mennyiség növekedése mellett sem csökkenhet, hogy fenn kell tartaniuk a gyártás átláthatóságát és nem törekedhetnek szuperprofitra. A kormányfő azt mondta, hogy a lakosság átoltása "elég jól" halad.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes közölte, hogy Oroszországban a CoviVac nélkül több mint 88 millió vakcinadózis-készletet gyártanak le, a Szputnyik V-ből 83 milliót, az EpiVacCoronából 5,4 milliót. Ez a szám az első negyedévben el fogja érni a 30,5 millió, az első félévben pedig az 59 millió készletet.

A miniszterelnök-helyettes szerint Oroszországban

eddig 11,1 millió dóziskészletet gyártottak le, ebből 7,9 milliót lakossági felhasználásra.

Golikova szerint az Oroszországban eddig beoltottak 45 százaléka 60 év feletti. Mint mondta, Moszkva nem tartja kielégítőnek a mennyiséget és sürgette a régiókat, hogy növeljék a napi oltásszámot.

Mihail Murasko, a harmadik orosz vakcinát bejegyző egészségügyi minisztérium vezetője azt mondta, hogy a CoviVac a klinikai tesztelés során hatásosnak és biztonságosnak bizonyult.

A címlapfotó illusztráció.