×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Eddig körülbelül 30 millió embert oltottak be a kedden érkezett kínai vakcinával

 

Megérkezett Pekingből az első kínai vakcinaszállítmány, először a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz kerül, ahol megvizsgálják, és azután kezdődhet el vele az oltás.

A kínai féltől kaptunk dokumentációkat is, egyrészt magától a gyártótól a gyártási folyamat végén végzett vizsgálatok eredményeiről, illetve egy független hatósági laboratórium által elvégzett ellenőrző vizsgálatokról is” – mondta Galgóczy Ágnes, a Nemzeti Népegyészségügyi Központ osztályvezetője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ennek függvényében fogunk dönteni arról, hogy szükségesek-e még konkrét laboratóriumi vizsgálatok a Nemzeti Népegészségügyi Központban, vagy pedig a dokumentáció alapján megfelelőnek ítéljük az oltóanyagot, és felhasználásra kerülhet” – tette hozzá.

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni, ezen a napon érkezett vakcináinak egyikét mutatják a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti logisztikai központjában 2021. február 16-án. Az első szállítmányban 550 ezer vakcina érkezett Kínából. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A kínai vakcina már tizenhárom országban vészhelyzeti engedélyt kapott. Főképpen Európán kívüli országokban, de Szerbiában is oltanak már vele.

Eddig körülbelül 30 millió embert oltottak be a Sinopharm vakcinával, többségében Kínában.

Ez nagyban segítik a munkánkat, és ezeknek az országoknak az alkalmazási tapasztalataikból, az alkalmazási előirataiból megvizsgálva tudunk dönteni arról, hogyan fogjuk itt Magyarországon felhasználni az oltóanyagot, ki lesz az a csoport akit oltani tudunk vele – fejtette ki Galgóczy Ágnes.

Ez egy egyszerűen kezelhető oltóanyag, 2-8 Celsius fokon tárolható, szállítható, egyszeres kiszerelésű oltóanyag.

Természetesen általános ellenjavallatok minden védőoltással kapcsolatban vannak, így például

a kínai vakcinát az akkut lázas megbetegedés idején nem lehet alkalmazni,

illetve a vakcina bármely összetevőjével kapcsolatos súlyos allergiás reakciók esetén sem lehet beoltani.

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni, ezen a napon érkezett vakcináit pakolják a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti logisztikai központjában 2021. február 16-án. Az első szállítmányban 550 ezer vakcina érkezett Kínából. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek várjuk a alkalmazási előiratát, hogy kiadja, és a további ellenjavallatok, illetve javallatok az ő dokumentumukban lesznek benne. Ezekben az országokban, ahol már alkalmazzák, 18 éves kor fölött alkalmazható ez az oltóanyag” – fogalmazott Galgóczy Ágnes.

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni, ezen a napon repülőgépen érkezett vakcináit a reptérről szállító kamionok érkeznek a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti logisztikai központjába 2021. február 16-án. Az első szállítmányban 550 ezer vakcina érkezett Kínából. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Egy vakcina csak akkor kerülhet forgalomba, ha megfelelően biztonságos, tehát azok az elsődleges vizsgálatok, a klinikai fázis közül is az egyes, kettes fázisú vizsgálatok azok, amelyek tulajdonképpen a mellékhatás profilt, illetve a biztonságosságot vizsgálják” – mondta Galgóczy Ágnes, majd hozzátette,

ezek a vizsgálatok megtörténtek a kínai vakcinával kapcsolatban is.

A hatékonysági vizsgálatok is nagy számú mintán, több tízezer ember bevonásával megtörténtek már, illetve a folyamatban vannak. Nem álltak le a kísérletek, hiszen további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy például a hosszútávú védettségről szóló tudományos bizonyítékok majd rendelkezésre álljanak.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

A címlapfotó illusztráció.