×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint 150 ezer adag vakcina érkezésére számítanak a héten

 

A legfrissebb, koronavírus-járvánnyal kapcsolatos információkról tájékoztatott az operatív törzs.

823 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 389 622-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 85, többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 13 837-re emelkedett. A gyógyultak száma 298 773, az aktív fertőzöttek száma csökkent, jelenleg 77 012. Kórházban 3979 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 318-an vannak lélegeztetőgépen – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján.

Tovább folytatódik az oltási kampány, amelyhez megérkeztek a vakcinák.

A Pfizer vakcina két szállítmányából az egyik már megérkezett. A többi szállítótól is érkezik a héten újabb szállítmány.

A Pfizer összesen 102 960 adag vakcinát szállít majd. Kedden pedig 550 ezer adag ampulla Sinopharm oltóanyag érkezett, ami 275 ezer ember beoltásra lesz elegendő.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által vásárolt Airbus 330 típusú teherszállító repülőgéppel érkezett meg a kínai Sinopharm vakcina első szállítmánya a Liszt Ferenc repülőtérre (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A héten folytatódik az idősek oltása a Pfizer és a Szputnyik V oltóanyagokkal, a hatvan év alatti krónikus betegeket az AstraZeneca vakcinájával oltják be.

Kiss Róbert közölte, hogy a karanténkötelezettség alóli mentesítést két negatív PCR-teszt birtokában kérhetik az utasok.

Az első ilyen vizsgálatként figyelembe veszik a schengeni tagállamok valamelyikében, az Egyesült Államokban vagy Kanadában végzett tesztet, de a második negatív eredményig fennáll a karanténkötelezettség – tudatta az alezredes. Hozzátette: azok, akik felgyógyultak a koronavírus-betegségből és ezt igazolni is tudják, hat hónapig mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

Emlékeztetett: a Romániába személyforgalomban beutazó magyar állampolgárok mentesülnek a karanténkötelezettség alól, ha igazolják, hogy legkevesebb tíz nappal korábban megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát. Más országok is a védőoltás beadásának igazolásához kötik a karanténkötelezettség alóli mentesülést.

Az alezredes ismertette a legfrissebb rendőri intézkedéseket:

  • 126 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot;
  • 329 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt;
  • 3559 hatósági házi karantént rendeltek el, és 7857 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

Az operatív törzs tájékoztatója (2021.02.16.)ÉLŐ: A legfrissebb járványügyi információkról tájékoztat az operatív törzs.

Közzétette: hirado.hu – 2021. február 16., kedd

 

A címlapfotó illusztráció.