×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A konzultáció dönti majd el a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos kérdéseket

 

A jövő héten kezdődik a védettségi igazolványok kibocsátása. Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy a konzultáció döntheti el, hogy aki megkapja az okmányt, annak nagyobb szabadságot lehet-e biztosítani. Tehát, hogy mire jogosít majd fel a védettségi igazolvány. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke beszélt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! adásában az okmánnyal kapcsolatos adatvédelmi kérdésekről.

A NAIH elnöke elmondta, hogy megvizsgálták a védettséget igazoló okmány bevezetéséről szóló rendelettervezetet, hiszen már eddig is számos iránymutatást kiadtak a koronavírussal kapcsolatos adatkezelésről.

Bár csak a konzultáció után fog eldőlni, hogy mire lesz használható az igazolvány, Péterfalmi Attila véleménye szerint mindenképpen különbséget kell tenni aközött, ha valakitől esetleg majd akkor kérik a védettsége igazolását, ha egy választott szolgáltatást akar igénybe venni, illetve, ha olyankor kérnék tőle, amikor az állampolgárnak nincs választása.

Ha egy szolgáltatást vesz igénybe valaki, például el akar menni konditerembe, az egészen más helyzet, mint amikor mondjuk a munkavégzésének lehet a feltétele a védettség. Az elnök elmondta, hogy teljesen egyetért azokkal a véleményekkel, hogy az oltást megkövetelni nem lehet, de azt a kérdést, hogy lehet-e kérni, hogy valaki védett legyen egy munkahelyen azt meg kell vizsgálni.

Például az ügyfelekkel történő érintkezést lehet-e úgy szervezni, hogy csak védettek vegyenek benne részt. Ezek Péterfalvi Attila elmondása szerint olyan kérdések, amiket a konzultáció eredményét figyelembe véve majd célszerű lesz jogszabályban szabályozni.

A kérdést európai uniós és globális viszonylatban is érdemes megnézni, a nemzetközi utazások szintén számos kérdést felvethetnek ebben a témakörben.

A címlapfotó illusztráció.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.