×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Enyhe tünetek után is hónapokig szenvedhetnek a gyógyult Covid-betegek

 

Gyógyulás után is súlyos következményei lehetnek a koronavírusnak, ugyanis az idegrendszert is megtámadhatja, ami idővel agyhártyagyulladást, vagy stroke-ot is okozhat. Hosszútávú tünet lehet a visszatérő fejfájás, a szédülés és az álmatlanság is. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha nem szűnnek ezek a tünetek, mindenképpen javasolt egy kivizsgálás – derült ki az M1 Híradójában.


A koronavírus nem csak lefolyását tekintve lehet nagyon súlyos, sok esetben halálos. Az infektológus azt mondja: a tapasztalatok azt mutatják, hogy akik könnyedén átvészelték a betegséget, azoknál is jelentkezhetnek később tünetek, szövődmények.

Ezt poszt-covid-szindrómának hívjak. Ha valaki kigyógyul a betegségből akár enyhe tünetekkel is gyakran szenved, hetekig, hónapokig fáradtságtól, fejfájástól alvászavaroktól köhögéstől, mellkasi fájdalomtól, ezek mind olyan tünetek amik a koronavírus hosszútávú szövődményei ”– mutatott rá Szlávik János.

Valikovics Attila ideggyógyász, arra figyelmeztet:

a koronavírus-fertőzés az idegrendszert is megtámadhatja és súlyos esetben agyhártyagyulladást, stroke-ot és demenciát okozhat.

„Mivel itt gyulladásos kórképről van szó és a kórokozók, vírusok feljutnak a központi idegrendszerbe és az agyba is, így agyhártya, agyvelő gyulladást okozhatnak, amely súlyos központi idegrendszeri betegség. Így tudatzavarral, súlyos fejfájással, epilepsziás rohamokkal és egyéb neurológiai tünetekkel is járhat.”

Egy most megjelent svédországi kutatás szerint a 65 év felettiek nem csak egyéb krónikus betegségeik miatt vannak nagyobb veszélyben,

hanem mert az idősödő idegrendszert könnyebben és súlyosabban támadja meg a Covid.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy azok a fertőzésen átesett emberek, akik szédülést, zavarodottságot, tudatzavart, nem múló íz- és szaglásvesztést, illetve folyton visszatérő fejfájást tapasztalnak, forduljanak neurológushoz mielőtt súlyosabbá válik az állapotuk.

A címlapfotó illusztráció.