×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A jövő héten kezdődik a védettségi igazolványok kibocsátása

 

Február elején döntött a kormány arról, hogy állami védettséget igazoló okmányt vezet be. Az oltási igazolványt azok kaphatják meg, akiket másodszor is beoltottak a koronavírus ellen, vagy bizonyítottan átestek már a betegségen – számolt be az M1 hírcsatorna.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón közölte: ilyen okmányt az kaphat, aki már megkapta a koronavírus elleni második oltás is. Tájékoztatása szerint ebben az esetben az okmány érvényességi időt nem tartalmaz majd, hanem az oltás beadásának időpontját rögzíti, hiszen – mint mondta – az egyes vakcinák által nyújtott védettség hosszáról még nincs pontos információ.

Korábban megjelent Minden, amit a védettségi igazolványról tudni kell című cikkünkből kiderül, hogy a legfontosabb részleteket a pénteken megjelent kormányrendelet rögzíti.

E szerint háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget.

A jövő héttől elkezdik a koronavírus védettséget igazoló okmányok kibocsátását, azok kaphatnak ilyet, akik igazoltan átestek már a koronavírus-fertőzésen, vagy megkapták a védőoltás második adagját is.

A regisztrált betegeknek és a beoltottaknak nincs teendőjük, ők hivatalból, postán kapják meg az igazolványt.

Azonban akik antitest teszttel utólag igazolják a védettséget, azoknak igényelniük kell a dokumentumot. Az okmány csak útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal együtt lesz érvényes, de hogy ad-e többletjogokat arról később döntenek majd.

Ez teljesen természetes, hogy bizonyos körben, hogyha valaki a másikhoz képest egy áldozatot vállal, vagy ha úgy nézzük sokkal inkább rendeltetésszerűen veti magát alá a járványügyi védekezés feltételeinek és szempontjainak, akkor az járhat többletjogosultsággal” – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az M1 híradójában.


A címlapfotó illusztráció.