×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb fontos információk derültek ki a védettségi igazolványról

 

Jövő héttől elkezdik a koronavírus elleni védettséget igazoló okmányok kiállítását. Azok kaphatnak ilyet, akik igazoltan átestek a koronavírus fertőzésen, vagy megkapták a védőoltás második adagját is. A regisztrált gyógyult betegeknek és a beoltottaknak nincs teendőjük: ők automatikusan megkapják az igazolványt, de akik antitest-teszttel, utólag igazolják a védettséget, azoknak igényelniük kell a dokumentumot. Az okmány csak útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal lesz érvényes, de hogy ad-e többletjogokat arról később döntenek majd – hangzott el az M1 Híradójában.


A Dél- pesti Centrumkórház főorvosa az M1-nek azt mondta: nagy szükség van a vakcinákra, hiszen a koronavírus brit mutációja már itthon is megjelent. Szlávik János éppen ezért mindenkit az oltásra buzdít, hiszen ez nemcsak a betegség szövődményeitől, hanem a vírus különféle változataitól is megvéd.

Akik beoltatták magukat, jövő héttől már hivatalos iratot is kapnak erről. A koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről döntött ugyanis a kormány.

Három csoportba sorolják azokat, akik megkaphatják a kártyát.

Az első csoportba tartoznak azok, akik megkapták a vakcinát:

  • Nekik igényelniük sem kell a kártyát
  • Automatikusan postázzák nekik, mégpedig ingyen
  • Az ő esetükben a kártyának nincs érvényességi ideje

A második csoportba azok tartoznak, akik igazoltan átestek a fertőzésen, vagyis rendelkeznek korábbról pozitív teszttel:

  • A kártya számukra is ingyenes
  • Nekik sem kell igényelniük, automatikusan megkapják postán
  • Itt azonban lesz érvényességi idő, mégpedig a felgyógyulásuk után számított hat hónap

A harmadik csoportba azok tartoznak, akik ugyan átestek a betegségen, de nem voltak tüneteik, de utólagos vizsgálattal bizonyítható az ellenanyagok jelenléte a szervezetükben:

  • Nekik fizetniük kell a kártyáért: háromezer forintot.
  • Igényelni elektronikusan vagy személyesen is tudják majd bármely kormányablakban.
  • Az ő esetükben a kártya érvényességi ideje négy hónap lesz
  • A szervezetükben lévő ellenanyagok jelenlétét pedig egy vizsgálattal igazolhatják, ami szintén önköltséges, de hatósági áras lesz: tizenegyezer forintba kerül majd

A védettségi igazolvány a kormány legújabb online konzultációjában is szerepel majd” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

A koronavírus elleni védettségi kártya személyazonosító igazolvány felmutatásával lesz érvényes. A védettséget az igazolványon túl applikációval is lehet majd igazolni.

A címlapfotó illusztráció.