×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ha lesz kínai vakcina, húsvétra minden eddig regisztrált kaphat oltást

 

Ha a kínai vakcinával is elkezdődhet az oltás, húsvétig minden eddig regisztráltat be lehet oltani a koronavírus ellen – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Orbán Viktor úgy fogalmazott: már mintegy hétszázezren védettek Magyarországon, a fertőzöttek száma azonban újra emelkedik, így a szabályokat továbbra is tartani kell. A kormányfő arról is beszélt: a legfontosabb, hogy minél előbb vissza tudjon térni az élet a normális keretek közé. Hozzátette, erről is lesz szó a jövő héten induló online konzultációban – hangzott el az M1 Híradójában.


Ha a kínai vakcinával is elindul az oltás, április elejéig mintegy két és fél millió ember kaphatja meg a koronavírus elleni vakcinát – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Orbán Viktor hozzátette: ez a szám június elejére hatmillió-nyolcszázezer lesz, ami óriási eredmény.

A kormányfő jó hírnek nevezte, hogy már mintegy hétszázezren védettek Magyarországon: 310 000-en már legalább egy oltást megkaptak, 383 000-en pedig már igazoltan átestek a betegségen.

Orbán Viktor ugyanakkor rossz hírnek nevezte, hogy a fertőzések számának csökkenése megállt, és újra emelkedik. Úgy fogalmazott,

feltételezések szerint ez a brit vírusmutáns miatt van.

A miniszterelnök hozzátette, az oltás jól halad, de a járványügyi szabályokat továbbra is mindenkinek be kell tartani. Közölte, nem szükségesek további szigorítások.

Aki időt nyer, életet nyer” – fogalmazott a miniszterelnök, utalva arra, hogy miért kellett Magyarországnak kínai és orosz vakcina is.

Arra a felvetésre, hogy sokak szerint meg kellene várni az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását is, úgy reagált: a magyar szakemberek legalább olyan jók, mint bármely európai.

Saját magunkban kell bízni, Müller Cecíliában kell bízni, a munkatársaiban kell bízni, a magyar professzorokban kell bízni, és ez eddig bevált. Ez az első. A második: persze lehet még arról beszélni,hogy várjunk, erre vagy arra, de minden egyes várakozással eltöltött napon elveszítünk száz magyar embert. Úgyhogy én nem várok

– mondta.

A kormányfő emlékeztetett: jövő héten indul az online nemzeti konzultáció, ahol az emberek véleményét is kikérik majd a nyitásról. A kérdéseket most véglegesítik, de az már biztos, hogy lesz közöttük a védettséget igazoló okmány bevezetéséről szóló is.

A címlapfotó illusztráció.