×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Március elejére már egymillió védett ember lehet Magyarországon

 

A kormány megtesz mindent, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma elkerülje Magyarországot, és ebben nagy segítséget jelent az európai uniós vakcina mellett az orosz és a kínai oltások beszerzése – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1-en.


Azt látjuk, hogy a harmadik hullám veszélye minket is fenyeget, ugyanakkor az eddigi nagyon következetes járványügyi intézkedéseknek köszönhetően eddig el tudtuk kerülni” – mondta Szentkirályi Alexandra, kiemelve: mindent megtesznek azért, hogy ez a következőkben is így legyen.

Hangsúlyozta: ebben nagy segítséget jelent, hogy elkezdődtek az oltások, és „Magyarország pedig nem csak a lassan csordogáló brüsszeli vakcinákra tud (...) számítani”, hanem az oroszra és majd a kínaira is.

Folyamatosan érkeznek a vakcinák, és úgy kalkulálnak, hogy már május végére 3,5 millió emberrel többet be tudnak majd beoltani Magyarországon, mint például a hasonló méretű Portugáliában, ahol csak a „brüsszeli vakcinával” számolnak – mondta a kormányszóvivő.

Közölte, március elejére már egymillió védett ember lehet, aki vagy oltást kapott, vagy már átesett a fertőzésen. Április elejére ez a szám a kétmilliót is elérheti, vagy meg is haladhatja azt a kínai vakcinával.

A védettséget igazoló okmányról szólva Szentkirályi Alexandra azt mondta: a kormány nyitott egy összeurópai módszerre, de a vakcinák pluszbeszerzésének köszönhetően Magyarország jóval előrébb lesz, „mint az Európai Unió általában, vagy egyes tagállamai”. Ezért jogos volt az az igény, hogy saját okmányt adjanak ki – mutatott rá.

Kiemelte: az, hogy az okmányhoz milyen jogosítványok társulnak majd, részben attól is függ, hogy az újraindítás kérdését körbejáró, jövő héten induló, online konzultáció milyen eredménnyel zárul.

A címlapfotó illusztráció.