×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Össztűz zúdult az akadozó vakcinaszállítmányok miatt Ursula von der Leyenre Brüsszelben

 

Komoly bírálatokat kapott szinte valamennyi frakciótól a központi vakcinabeszerzés miatt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben. A képviselők régóta elégedetlenek az oltóanyag-ellátással, és hiányolják az átláthatóságot. A fideszes Tóth Edina az Európai Gyógyszerügynökséget bírálta. Azt mondta: a hatékonyság és az elérhetőség nem lehet geopolitikai kérdés akkor, amikor emberéletek forognak kockán. A hibák ellenére az Európai Bizottság elnöke kitart amellett, hogy a közös vakcinabeszerzés jó döntés volt – hangzott el az M1 Híradójában.


Tény, hogy a vírus elleni harcban nem tartunk ott, ahol szeretnénk. Túlságosan bizakodók voltunk a tömeggyártás kérdésében, és talán abban is a kelleténél biztosabbak voltunk, hogy a megrendelt mennyiség időben megérkezik” – jelentette ki Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben. A hibák ellenére a bizottság és annak elnöke is kitart amellett, hogy a közös vakcinabeszerzés jó döntés volt.

A bizottság elnökének felszólalása után nem fukarkodtak az uniós testület bírálatával a frakciók.

A képviselők régóta elégedetlenek az oltóanyag-ellátással,

és hiányolják az átláthatóságot.

Növelni kell a vakcinagyártást. Nem kicsit, nagyon. Ennek korábban kellett volna megtörténnie, és nagyon sokba fog kerülni, de az is drága mulatság, ha újra és újra le kell állítani a gazdaságot. Le kell vonnunk a következtetéseket a szerződések kapcsán is” – hangsúlyozta Ska Keller, a Zöldek pártjának európai parlamenti frakcióvezetője.

A lengyel kormánypárt egyik európai parlamenti képviselője, Beata Szydlo azt mondta: elég volt az üres ígéretekből, a szolidaritás fontos, de a hatékonyság is az.

A momentumos Cseh Katalin az átláthatóságot kérte számon Brüsszelen.

Mindenütt bizonytalanság van most, de az állampolgárok információkat várnak tőlünk határidőkről, termelésről, szállításról. Tudni szeretnék, mit fognak kapni, mikor és hogyan, és ha valami nem sikerült, megérdemlik, hogy tudják, miért” – mondta Cseh Katalin EP-képviselő.

A fideszes Tóth Edina az Európai Gyógyszerügynökséget bírálta. Azt mondta:

a hatékonyság és az elérhetőség nem lehet geopolitikai kérdés akkor, amikor emberéletek forognak kockán.

Az Európai Bizottság és az Európai Gyógyszerügynökség felelőssége, és kötelessége a legbiztonságosabb vakcinákat minél előbb beszerezni és engedélyezni. Függetlenül attól, ki gyártja őket” – hangsúlyozta Tóth Edina fideszes EP-képviselő.

A bizottság a hatékonyságát ért kritikák miatt egy új hatóságot tervez felállítani, amelynek feladata a veszélyhelyzetekre való felkészülés és reagálás felgyorsítása lesz.