×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Először kapnak Pfizer vakcinát a háziorvosi rendelők

 

A kedden érkező 85 410 adag Pfizer vakcinának köszönhetően most először már a háziorvosi rendelőkbe is jut ebből az oltóanyagból – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online tájékoztatóján.

A kormány döntése értelmében, a 9. osztálytól online oktatás zajlik. Az óvodákban és az 1–8. osztályokban jelenléti oktatás zajlik. Ezekben az intézményekben belépéskor továbbra is kötelező a testhőmérséklet-mérés, illetve a higiénés szabályok betartása – közölte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Hozzátette, a középiskolai jelentkezéshez szükséges írásbeli vizsga rendben zajlott.

Nincs tudomásuk arról, hogy a hagyományosan megtartott írásbeli vizsgák miatt emelkedett volna a fertőzöttek száma,

nem alakult ki fertőzési gócpont.

Kiemelte, a felvételizők komolyan vették a vizsgákat, a tavalyi átlagnál egy kicsivel magasabb eredményt értek el. A sikeres vizsgák azt is bizonyítják, hogy az online oktatás is hatékonyan zajlik.

Az operatív törzs tájékoztatója (2021.02.09.)ÉLŐ: A legfrissebb járványügyi adatokról tájékoztat az operatív törzs.

Közzétette: hirado.hu – 2021. február 9., kedd

Az érettségi vizsgákra rátérve elmondta, idén is a hagyományos módon zajlanak majd, a kellő védelmi intézkedések betartásával. A hagyományos érettségi mellett azért is döntöttek, mivel

a tavalyi évben bebizonyosodott, hogy az írásbeli és a szóbeli részt is meg lehet szervezni úgy, hogy közben senki ne fertőződjön meg.

Maruzsa Zoltán hozzátette, az érettségivel kapcsolatos tájékoztatók már az Oktatási Hivatal oldalán elérhetők.

A köznevelésért felelős államtitkár a pedagógusokat arra kérte, mielőbb regisztráljanak az oltásra, hogy amikor rájuk kerül a sor, minél hamarabb megkaphassák a vakcinát, ezáltal is segítve, hogy minden osztály visszatérhessen a hagyományos oktatási rendhez.

Tünetmentes fertőzöttek miatt nőhetett a vírus koncentrációja a szennyvízben

1079 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 378 734-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 94, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 249-re emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 283 282, az aktív fertőzöttek száma 82 203-ra csökkent. 3792 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 304-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 291 396-an kaptak védőoltást, közülük 110 395-en már a második oltást is megkapták – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Több településen is emelkedett a koronavírus koncentrációja a szennyvízben, mivel azonban a fertőzöttek száma nem emelkedett, így

arra lehet következtetni, hogy több állampolgár szervezetében jelen van a vírus, csak nem tud róla, mivel nem jelentkeznek nála tünetek.

Jelenleg a hatvan év feletti idősek és a hatvan év alatti krónikus betegek oltása zajlik.

A kedden érkező 85 410 adag Pfizer vakcinának köszönhetően most először már a háziorvosi rendelőkbe is jut ebből az oltóanyagból – mondta a tiszti főorvos, aki az 560 fővárosi háziorvost arra kérte, hogy öt-öt idős személy oltását szervezzék meg az oltópontokon. Ezek a személyek a Szputnyik V vakcinát fogják megkapni.

Müller Cecília elmondta, a 18 és hatvan év közötti krónikus betegeket az AstraZeneca vakcinájával fogják oltani.

Csütörtökön újabb AstraZeneca szállítmányt, valamint 11 600 vakcinát várnak a Modernától.

A krónikus betegek közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegek, a krónikus tüdő- és vesebetegségben szenvedők, a cukorbetegek, a daganatos betegek, valamint a szervtraszplantáción átesettek.

Eddig 24 esetben mutatták ki Magyarországon a vírus brit mutáns variánsát. A brazil és az afrikai vírusvariáns még nem jelent meg hazánkban – válaszolt újságírói kérdésre Müller Cecília.

Kiss Róbert rendőr alezredes a rendőrség legfrissebb intézkedéseit ismertette:

  • 131 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot,
  • 113 személlyel szemben azért, mert közterületen nem vagy nem megfelelően viselte a maszkot;
  • 324 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt;
  • 3190 hatósági házi karantént rendeltek el, és 7786 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

A tegnap a rendőröket csendháborítás miatt riasztották egy Airbnb-lakásban tartott házibuli miatt. A lakásban külföldi állampolgárok tartózkodtak, akik direkt a házibuli miatt bérelték ki az ingatlant. Ellenük eljárást indítottak.

A címlapfotó illusztráció.